filmen

Här får ni filmen från gårdagens P&J.
 
 

Pay & Jump

Sammy och jag var ju iväg på en P&J i Alingsås idag. Vi hoppade 80cm och 90cm.
Jag är väldigt nöjd måste jag ju säga. I 80cm fick vi visserligen ett stopp och 2 ner men det tar jag på mig då jag red för mesigt. Han är ju ändå rätt stor och behöver lite mer galopp för att det ska bli enkelt. Innan han har fått upp styrkan är det bra med stora banor där man kan galoppera på med honom.
I 90cm nollade vi och det var mycket bättre flyt även om han tvekade lite på vattenmattan och la in ett extra språng.
Det roliga med dagens bana var att det fanns inte mindre än 3 alternativ-hinder. 4:an fick man välja att hoppa pulvermansgrav eller vanligt räcke, på 6:an var det bank 6.1. kortsida till kortsida eller 6.2. långsidan alltså 2 upphopp eller ett räcke och 8:an var antingen räcke, vattenmatta eller en liten vattengrav. Jag valde pulvermansgrav, långsidan och vattenmattan.
Lisa föjlde med så allt blev filmad. Dessa filmer kommer dock först i morgon.
Efter en första titt på videona tycker jag att jag följer honom lite bättre nu än i våras. Jag litar mer på honom och vågar rida mer. Vi har långt kvar men iaf jag själv ser en förbättring.
Sammy skötte sig som vanligt hur bra som helst, inte mycket som stressar upp honom direkt. :)
 
<3<3<3
 

dressyr

I morse red jag ett litet pass i paddocken. Det blev lite förflyttningar av både fram- och bakdel. Allt funkar rätt bra utom att flytta baken med högerskänkeln. Jag fick till nåt steg i taget innan han började gå framåt igen. Sen fick jag iaf till några steg när jag kom tillbaka till hagen så kanske det går bättre nästa gång.
Vi övade även lite fattningar och övergångar. Just nu har han inte riktigt styrkan än så det blir inte så balanserad.
Jag har även anmäld oss till en Pay & Ride. Det blir den 17/8 i Ulricehamn. Spännande, minst sagt.
Nästa vecka börjar hoppträningarna för Emelie von Essen igen. Jag ska även tar en dressyr-träning för Viktoria och sen hoppas jag att min andra dressyr-tränare snart är frisk igen.
I morgon blir det Pay & Jump i Alingsås på deras gräsbana. Om vädret tillåter så skulle man även få hoppa några av deras fasta hinder så det hoppas ju jag på.
 
Sammy och jag på 3-års-testet maj 2013. Knoppa måste jag öva på!
 

klättra

Idag blev det en tur till banvallen med Sammy. Vi galopperade lite och han fick sträcka ut några meter i taget. Han är så himla härlig, när han springer på så räcker det med att tar lite lätt i honom och så sakta han in igen. Fina pojken. <3
Vi tog båda klätterbackar idag och på första backen har vi alltid haft problem med ett litet dike som är befäst med stenplattor. Han har alltid vägrat att gå över där så jag var tvungen att hoppa av. Nån gång gick han över med mig på ryggen men då var en häst före. Idag stannade han bara till kort för att titta och sen hoppade han. Jag tror allt grav-träning på terräng-träningarna börjar ge honom självförtroende när det gäller diken. Jag får nämligen den uppfattningen av att han hade problem med sånt då han inte riktigt visste hur han ska tar sig över. Detta börjar dock falla på plats.
Nästa gång jag tränar för Viktoria kommer jag tar fälttävlanskortet (förhoppningsvis) och sen planera jag våran första debutant den 31/8 i Hermanstorp. Det ska bli spännande.
I morgon blir det ett litet pass i paddocken. Fokus på att flytta fram- och bakdel var för sig.
 
 

veckoschema för vecka 31

mån- uteritt
tis- paddock
ons- P&J Alingsås
tors- promenad
fre- uteritt
lör- uteritt
sön- promenad

struligt internet

Igår strulade mitt internet rätt mycket och därav blev det ingen uppdatering.
Som planerad gick jag med Sammy till galopp-banan. Ledde honom dom första 10min och sen hoppade jag upp. Jag brukar göra så när det blir en längre runda.
På vägen dit blev det lite trav som uppvärmning. När vi kom fram började jag att galoppera 2 varv i vänster varv och lät honom bara rulla på utan att påverka så mycket. Sen fick han skritta ½ varv och vi bytte håll och det blev 2 varv i höger-galopp och även nu fick han bara rulla på. Enda kravet var att han inte bara skulle flyta iväg och det gjorde han bra.
Efter dessa 2 varv blev det skritt ett helt varv och varv-byte igen. Nu var planen att galoppera 3 varv med lite tempoväxlingar och korta och länga lite. Det funkade bra även om det inte blir några stora skillnader än. Men det är inte så konstigt med tanke på hans ålder och storlek. Ett varv i skritt igen samt varv-byte och samma sak i höger-varv. Här började han bli lite trött så det blev jobbigare för honom att korta sig men han kämpade på bra.
Efter dessa sista 3 varv travade vi ett varv innan vi skrittade hemåt igen. Hoppade av igen när vi hade ca 10min kvar så han skulle få skritta av resten utan mig på ryggen.
Allt i allt galopperade vi 10 varv och det är då 3,2km då ett varv är 320m. Även om han var lite trött så var det inte värre än efter en hopp-träning så vi är på rätt väg med konditionen.
Känner även lite skillnad i steget på honom. Han jobbar på lite bättre med bakbenen och det är lite mer kraft i stegen nu. Nånting gör jag rätt iaf.
Snart börjar mina ordinarie hopp-träningar igen och jag kommer även börja träna dressyr mer regelbunden. Om det blir som jag vill kommer tränings-schemat ser ut så:
tis- hoppning
tors- dressyr
tis- dressyr
tors- terräng (hoppning på vintern)
Vi får se hur det blir men det är den preliminära planen iaf.
 
Sammy i profil, här är han 2år
 

varmt varmt varmt

Idag blev det en uteritt med Sammy. Inget märkvärdigt, blev mycket skritt och lite trav och galopp. Vi kom iväg vid 9.30 och det var nästan för varmt redan.
I morgon tänkte jag åka till hagen direkt när jag vaknar då jag har planerat att går till "galopp-banan" med honom och jobba lite och då får det gärna var lite svalare. Dessutom ska det åska på eftermiddagen och sen regna från och till dom närmaste dagarna. Det behövs verkligen!
 
Grabben i vintras...
 

mallig häst

Var hemma rätt sent igår och därav blev det inget inlägg då.
Träningen gick hur bra som helst, igen. Det var gravar som var det största problemet igen men igår fick jag över honom utan att lägga en volt iaf. Andra graven (vi hoppade 2 olika) tvekade han bara kort på innan han kastade sig över.
Blev ju massa nya hinder då vi var på en ny bana, nämligen i Tranemo. Tyvärr blev det varken kort eller filmer då ingen kunde följa med.
Hur som så började vi hoppa fram på en liten stock och sen en båge tillbaka mot en större stock. Sen vände vi på detta och hoppade det baklänges.
Efter det hoppade vi en liten timmervagn som Sammy faktiskt bröt ut på 2 gånger då jag inte riktigt höll om med benen men sen hoppade han. Fortsatte direkt i en stor båge till en liten kulvert. Inga problem där inte.
Sen gick vi vidare till första graven och efter det hoppade vi banken.
Det blev väldigt kort anridning så Sammy och jag tog det i trav. Upp sen 2-3 galoppsprång och ner igen där det gällde att svänga till höger direkt annars hamnade man i staketet. Vi hoppade den 3 gånger och när vi hoppade nerför sista gången så HOPPADE han verkligen ner, höll på att flyga av där men kunde rädda mig.
Sedan hoppade vi en liten palisad som låg i en liten uppförsbacke och det var inga problem det heller. Blev även lite lydnadshinder då den var rätt smal. Efter detta hoppade vi en rätt stor stock som låg på toppen av en kort men brant backe. Visade honom den först och då höll han på att klättra över redan så han visste vad han skulle göra iaf. Han skötte det toppen och hoppade bra men jag red lite för mesigt. Sen hoppade vi den även nerför och det tyckte jag var lite läskigt men Sammy brydde sig inte. Hoppde sen en gång till uppför och hade en bättre galopp så språnget blev riktigt bra.
 
Viktorias stock, den stocken vi hoppade igår var större och det var en mycket brantare väg upp.
 
Vattnet är ju inga problem alls, hoppade ett litet räcke sen i vattnet och tillbaka. Han tyckte det var kul.
Sista fältet med hinder då. Först en grav igen som han hoppade direkt även om han tvekade nåt steg. Hoppade den åt båda hållen och sen hoppade vi graven 2 galoppsprång och ett räcke. Efter det räcket blev han riktigt mallig och bockade iväg med mig. Som tur är inga stora grejer så jag bara skrattade.
Sista runden blev det en pytte-bana med 3 hinder. Först en liten kulvert som han gick förbi första gången då han tittade på hästarna i hagen bredvid. Andra försöket var han med mig och hoppade, sen en stor båge till höger och en liten timmervagn igen och efter en stor vänster-båge hoppade vi ett litet hus. Lydnadshinder igen då det bara var drygt 1m bred men det var inga problem.
Allt i allt en fantastisk träning med en häst som skötte sig perfekt. Att han sen pajade sin nosgrimma när jag gjorde i ordning honom är en annan sak.
Kollade även om dom kommer ha en fälttävlan till hösten men tyvärr inte i år. Däremot blir det nog en och annan Pay&Cross.

oj oj

Inget inlägg igår, det var ju dåligt.
Hur som red jag ut en sväng på Sammy. Det blev lite trav och galopp, som vanligt, och även en rätt brant klätterbacke. Vi hade även en liten duster med ett dike som han inte ville gå över men till slut gav han med sig.
Idag red jag till gården och jobbade honom lite i paddocken. Tränade först lite på att flytta framdelen och bakdelen var för sig. Det funkar redan hyffsat utom när han ska flytta rumpan för högerskänkeln. Men jag flyttar honom även från backen och då går det bättre så snart trillar nog poletten ner.
I morgon var det ju tänkt att jag skulle till Ulrichamn och hoppa Pay&Jump med honom men jag strök mig och åker istället till Tranemo och tränar terräng. Ska bli kul. Och för oss är det bra att träna på flera olika banor. Förhoppnigsvis får jag med mig någon som kan fota lite.
 
Sammy efter träningen i lördags. Titta åt mitt håll är överskattat. Jösses vad ful han ser ut på det kortet, halsen i solen och bortvänt gör att den ser väldigt oproportionerligt ut.
 

veckoschema för vecka 30

Sammys preliminära veckoschema. Det kan hända att det blir någon dressyr- eller terrängträning i slutet av veckan också.Sa
måndag- uteritt
tisdag- paddock
onsdag- P & J Ulricehamn terrängträning i Tranemo
torsdag- promenad
fredag- uteritt
lördag- uteritt
söndag- promenad

god morgon

Då tänkte jag skriva lite mer om gårdagens terräng-träning.
När jag kom fram hoppade jag upp och började jogga igång honom direkt. Som vanligt hade jag gångavstånd dit så vi behövde inte skritta fram ännu mer då det tog ca 20min att gå. Han kändes fin direkt även om han sneglade lite på några av hindrena och spände sig lite när vi red förbi dessa. Efter nåt stort varv åt varje håll fattade jag galopp och han var mjuk och föjlsam.
Sen kom Viktoria och vi började hoppa fram på en liten palisad.
 
Jag vet inte riktigt vad vi höll på med här men över kom vi iaf. :P
 
Sen kommer jag inte ihåg ordningen på hindrena men vi hoppade en liten grav som Sammy har lite problem med. Han stannade första gången men sen hoppade han även om han är lite osäker.
Sen blev det lite olika typhinder i form av däck, flygsvamp, soffa, hus... Banken klarade vi galant både upp och ner. Även vattenhindret gick super. Vi travade in och hoppade upp och hoppade ner och travade ut.
 
Banken nerför...
 
 
Vattnet upp...
 
 
Vattnet ner...
 
 
Här en liten bildbomb med lite olika hinder.
Timmervagnen- här tappade jag balansen i landningen och höll på att ramla av. 
 
Lilla huset
 
En liten större palisad
 
Kullen med stock på toppen, sen går det nerför igen och en kulle till dock utan hinder. Detta hoppade vi även åt andra hållet.
 
Lilla soffan
 
Banken upp
 
Däckhindret
 
Pyttehinder med liten häck
 
Gravarna fick vi ju ett och annat stopp på då han verkligen inte gillar dessa men sen hoppade han iaf. Även flygsvampen från förra inlägget gick han förbi första gången. Detta var dock delvis mitt fel då jag slutar rida/driva när jag känner att han blir osäker. Om jag bara är bestämd och sluter om med benen ordentligt så hoppar han.
Är så nöjd och stolt över min grabb. Man kan i bland inte tro att han bara är 4.
Har även pratat med Viktoria om att ta fälttävlanskort och att starta en debutant om ca 1½ månad och det tyckte hon var en bra ide. Så nu gäller det att komma igång även med dressyr-träningarna.
 
Det var allt för idag.

terrängträning

Dagens terrängträning gick sååååå hääääär bra! Sammy skötte sig toppen. Några pilot-fel men det tar vi en annan gång.
Mer utförligt kommer i morgon. Ska duscha och sen iväg. Här kommer ett kort som aptitretare iaf...
 
 

torsdag och fredag

Igår tänkte jag tar några skutt med Sammy då vi har terrängträning i morgon. Satte på den bootsen och den passade perfekt. Gick med honom till gården och byggde fram- ett räcke och en oxer på var sin långsida. Sedan hoppade jag upp och började jogga lite (det tar ca 10min att gå från hagen till gården så han var redan uppvärmd).
Kände rätt fort att det var nåt som störde honom då han ibland haltade nåt steg, ibland flera steg och så höll han på. Hoppade av 3 gånger och kollade om han hade fått in en sten i bootsen då det var det benet han haltade på. Men nej, inget där. Han var inte svullen eller varm nånstans och när jag kollade sulan och kände och klämde lite överallt på hoven fick jag ingen reaktion.
Gav sen upp och gick tillbaka till hagen med honom. Funderade sen på om han störde sig på bootsen fast han har gått med såna innan.
Bestämde mig för att longera honom utan bootsen idag i hagen på gräs för att se hur det är med ömmandet- och det var som bortblåst. Han haltade inte det minsta och var pigg och glad, tom lite väl pigg. Det blev tom några skutt över stora grästuvor så det bådar gott inför i morgon.
Hovslagaren kommer också så att Sammy får på sig skon lagom till träningen.
Har nu även lämnat in min mobil för lagning så har just nu en vanlig mobil utan några extras. Detta betyder ännu mindre kort en vanligt här.
Kanske blir det några kort i morgon på träningen om jag får med mig någon som vill fota.
 
Han har vuxit en gnutta sen denna bilden togs. Uppskattningsvis är han redan 170cm...
 

onsdag onsdag

Sent inlägg men- hellre sent än aldrig.
Det blev en kort promenad med Sammy idag. Han fick även testa sitt nya BackOnTrack täcke. Det satt som gjuten på honom.
 
 
Det blev en liten ändring i planeringen för den här vecka- jag skulle har ridit ut med Emma i morgon och sen hoppa lite på fredag, vila/promenad på lördag och terrängträning på söndag. Dock blev träningen flyttat till lördag så det blir lite hoppning i morgon, uteritt på fredag och träning på lördag då. På söndag blir det en promenad och sen får vi se vad det blir för träningar nästa vecka.
 
Då Sammy slänger sina skor titt som tätt just nu köpte jag en boots till honom att sätta på hoven.
 
Hörs i morgon

helgen

Den gångna helgen då...
I lördags red jag ut på Sammy och det blev en sväng till banvallen för lite trav och galopp och sedan klättring hem. Han skötte sig fantastisk och även diket gick han över som ingenting.
I söndags blev det en liten promenad där vi hamnade mitt i ösregnet.
I går blev det en uteritt tillsammans med Emma igen. Vi red runt sjön med lite galopp i backarna. Efteråt gick jag igenom hagen då Sammy hade tappat sin flygluva. Hade inga förhoppningar om att hitta den då det är mycket skog och massa blåbärsris men jag hittade den, hel dessutom. Som bonus hittade jag även en av Sammys boots som också var hel.
 
 

kort ridtur

Då Sammy hade tappat en sko red jag en kort stund i en av hagarna bara. Blev väl allt i allt 20min där vi hann trava och galoppera lite också. Det tar några minuter att gå till den hagen så han var redan uppvärmd när vi kom fram.
Sen hände det en liten grej på vägen dit som en en gång visade hur mycket han litar på mig: Vi gick förbi en av bondens hagar där det står några flyttbara baracker i. I denna hage går det även några får som jag inte visste om. Precis när vi är förbi barackerna så ligger fåren där och blir såklart livrädda och sprättar iväg. Sammy i sin tur blir rädd han med (det är inte lätt att skrämma honom) så han kastar sig baklänges och sliter sig från mig varpå han vänder om och börjar galoppera iväg. Reflexmässigt visslade jag på honom som jag brukar göra- och han stannar, vänder om och kommer raka vägen till mig! Sen var det inga problem att gå förbi där. Jag tror inte att det är många hästar som hade kommit tillbaka eller ens stannat förrän efter typ 100m...
Själv ridningen fgick bra. Blev liiiite brall i första fattningen men annars skötte han sig kanon.
i morgon kommer hovslagaren och slår på tappskon och sen ska jag ner till spåret med honom och klättra hem.
 
Sammy med sin ridluva. Just det, köpte ju även en vojlock till honom då jag tycker det blir liiite mindre varm med den än ett schabrack
 
En av många boots som fick sätta livet till...
 

ingen promenad

Blev ingen promenad med grabben. Var ju sjukt varmt idag igen så åkte inte ut förrän vid 20.30. Gav honom bara mat och satte på den nya flyghuvan.
I morgon blir det en tidig ridtur. Kommer rida på gräs då han har tappat en skoo och hovis inte kommer förrän på lördag.
 
Sammy i sin nya huva...
 
Känns som om jag inte gör annat än att köpa boots... Sista paret han går med nu, dags att köpa fler, igen.
 

uteritt igen

Idag blev det en sväng till "galoppbanan" som vi har i närheten. Då Sammy har gått på bete och har rört sig rätt mycket så har han inte tappat så mycket så att man kan ta lite trav och galopp redan. Det blev 2 varv åt varje håll (ett varv är på 320m) och han skötte sig super. Fattade rätt galopp båda gånger och höll galoppen också. Vägen fram och tillbaka tar ca 25-30min så det blev bra uppvärmning och avskrittning. Dom sista meterna gick jag bredvid.
Efteråt fick han sig en ordentlig dusch med schamponering.
Nu var jag iväg och hämtade ett övergångstäcke som jag köpte begegnad samt flyghuvan jag skrev om igår.
Lånade denna huva så länge
 

home sweet home

Då var man hemma igen och som man så fint säger: Borta bra men hemma bäst!
Gick upp 3.30 och kl 4 plockade mamma upp mig och körde mig till flygplatsen. Alla flyg gick i tid så kl 13.40 landade jag på svensk mark igen.
Tog mig en ridtur på Sammy direkt och efter 1 månad vila var det bara att hoppa upp som om det var igår. Han var lite seg i början men efter några meter trav så piggnade han till. Emma på sin Jumjum var dagens sällskap.
I morgon ska vi rida ut tidigt och senare på eftermiddagen ska jag möta upp någon och köpa ett övergångstäcke till Sammy. Efter det ska jag till Hööks och köpa en flyghuva till honom. Detta är första året han är besvärat av flygor. Jag tänkte köpa den som även täcker nosen.
Nu ska jag strax gå och lägga mig.
God natt
 

veckoschema

Här kommer ett preliminärt schema för nästa vecka:
mandag: vila
tisdag: uteritt
onsdag: uteritt
torsdag: promenad
fredag: uteritt
lördag: uteritt
söndag: promenad
Jag köpte ett BoT nättäcke till Sammy som väntar pa mig när jag kommer hem. Sa pa promenaderna kommer han ha detta pa sig.
ha det bra
RSS 2.0