promenad

Idag blev det en promenad på ca 1h och 15min. Skönt tyckte Sammy som blev lite busig när vi hade ca 20min kvar till gården.
Nu njuter han av lite frihet i hagen innan det är dags att gå in i boxen igen.
Innan det var Sammys tur idag var jag iväg och klippte en kompis nordsvensk. Lång och tjock päls hade hon så hon tyckte nog att det var skönt att bli av med den.

bättre och bättre

Igår var det dags igen och direkt efter jobbet styrde jag bilen till stallet för att lasta Sammy och åka till Ale Djurklinik.
Väl där fick vi vänta en stund och sedan var det våran tur. Först fick jag trava upp med Sammy och även longera honom några varv. Med tanke på att han har stått på box i 3 ½ vecka blev det knappt något bus alls. Ett och annat bocksprång blev det så klart men annars var han mycket mer intresserad i att försöka rulla sig i sanden. ;)
Han visade ingen hälta alls så det var skönt.
Sen satte projekt 'ta bort gipset' igång. Det var väldigt slitigt för personalen att få bort den men till slut lossnade den.
Hoven såg fortfarande bra ut. Torrt och hårt som det ska var. Han hade fått ett litet framfall i läderhuden men det var ingen fara med det.
Även hovslagaren fick titta på detta och till slut kom dom fram till att Sammy slipper gipset och skulle få på en sko. Det tog en stund att fixa skon då det skulle bli en ringsko samt att det skulle svetsas fast en metallbit längs fram för att garantera att det inte kommer in skit och dylikt. Även en sula under hoven blev det.
För att skydda sprickan ytterligare från smuts la hovisen in sole-pak i tån och equi-pak under trakten.
När skon satt på plats fyllde han själva sprickan med sole-pak och satte en alu-plåt framför för att hålla allt på plats.
När vi var färdig med allt fick jag trava upp med honom igen och han var fortfarande rent. Nu är det fortsatt box som gäller största delen av tiden men han får komma ut och promenera samt gå i hagen när alla andra hästar är inne.
Allt för att undvika att han springer och busar. Sprickan är ju rätt stor så det är för mycket rörelse i den, detta kan medföra att det spricker upp mer/djupare om han springer.
Om ca 5 veckor ska vi tillbaka för en ny koll och sko om.
Idag var första gången vi begav oss ut och han skötte sig jättebra. Efter våran lilla promenad fick han gå i hagen med Nimbus och han höll sig lugn. Lite bitchig mot Nimbus men han busade inte iaf. Bara vandrade lite mellan alla höhäckar för att äta.
Innan jag åkte hem fick han gå in i sin box igen där det fanns massa hö.
Tanken är nu att jag ska promenera med honom varje dag och så hoppas jag på fler bra besked vid nästa besök.
Hälsningar
/en väldigt trött Maddel

positiva besked

Igår var det dags för återbesök så Sammy och jag begav oss till Ale igen.
När det väl var våran tur fick jag trava honom några steg i gången för att kolla hälta. Enligt veterinären var han bara liiite halt och detta vågade hon faktiskt skylla på att gipset var så stort så det blev nivå-skillnad på höger och vänster hov. Han hade även varken värme eller puls i hoven så vet var väldigt nöjd.
Sedan var det dags för gipsbyte och det tog ett tag att få bort det, satt som berget kan jag lova. Till slut var gipset av och jag fick äntligen själv se hur det ser ut utan en massa blod.
Micke, som var med och kollade på honom första gången vi var där, kollade och rensade lite till men tyckte att allt såg väldigt bra ut. Han var rätt säker på att dom fick bort hela hovpelaren så vi slipper operera en gång till. Nytt gips på och nu blev i släppte för hela 2 veckor. Fredag den 23/10 ska vi tillbaka och då ska även hovisen var med då Sammy kanske ska få på en sko redan.
Veterinärerna var positivt överraskad iaf att Sammy inte visar någon hälta och att det ser så bra ut som det gör. Vi håller tummarna att det fortsätter läka så bra!
Här får ni även ett kort hur hans hov ser ut just nu...
Nu ska jag hoppa in i kläderna för att bege mig till Änglahoppet. Jag står på banan både idag och i morgon.
Ha det bra
/Maddel

ny update

Igår efter jobbt ringde jag till Ale djurklinik där Sammy stod. Jag fick då beskedet att allt såg bra ut och att jag fick hämta honom. Ingen var gladare än jag så jag bara åkte till Tokarp för att fixa hans 'box'- en sektion i ligghallen fick jag dela av till honom så att han kan var med flocken men står torrt. Sedan iväg till Ale för att hämta hem min prins som blev snabbt poppis hos personalen då han var så snäll och lätt att ha att göra med. :D
När jag kom dit och öppnade stalldörren var han först på väg bort men så snart han hörde min röst vände han om och började smågnägga. Jag blev alldeles varm inombords! Nu ska man ju inte förmänskliga djur men jag vill ändå tro att han har saknat mig lite iaf och blev glad av att se mig.
Nu står han i sin 5x5m box hemma och är rätt nöjd med tillvaron. Massa mat och kompisar runt sig i princip hela tiden. Bettan har ju även hämtat hem sin Nimbus så han är kvar i hagen när alla andra hästar går in för lektion.
På fredag blir det återbesök för att lägga om gipset. Vet trodde att dom hade fått ut allt iaf så att dom slipper att söva och operera honom. Det var dock fortfarande lite fuktig och svampig och därför vill dom se honom på fredag igen.
Nu håller vi alla tummar och tår och hovar och tassar att det fortsätter gå åt rätt håll.
 
Ha det
/Maddel
 

update Sammy

Dom som har mig på fb och insta vet det redan men Sammy är iaf på Ale Djurklinik just nu.
Jag åkte in med honom för att få en till koll på sprickan som inte hade blivit bättre. Där valde dom att röntga igen och upptäckte då något som heter hovpelare. Det är en slags cellförändring som växer där det inte "ska" växa och kan skapa tryck. Slår man upp ordet så står det "hornsvulst, ansamling av förhornat skivepitel".
Det är alltså detta som orsakade sprickan. Han var även infalmmerat i hoven.
Sedan började dom skära i det (med bedövat hov så klart, det hade inte gått annars) och den j*veln var stor och satt långt inne. Det var en rejäl blodpöl runt hoven.
När jag pratade med vet idag sa han att det såg bra ut och att dom kanske även fick ut allt fast dom var osäker på just detta igår. Om inte allt är ute blir det operation.
Just nu har han ett bandage runt men tanken är att gipsa det så fort det inte finns risk för blödning längre.
Detta kommer ta lååååång tid att läka men huvudsaken är att han blir frisk.
Jag kommer uppdatera lite sporadisk hur det går men av givna skäl har jag inte världens motivation för bloggen just nu.
Ha det bra så länge
/Maddel
RSS 2.0