instabil

Så kan man nog beskriva mina känslor just nu. Ledsen, besviken, arg, saknad, lättnad...
Efter 7½ år går Johanna och jag skilda vägar.
Det var på känn redan ett tag och jag bara väntade på att någon skulle får modet och tar steget. Till slut var det Johanna som tog det slutgiltiga beslutet och även om jag själv hade funderat på det ett tag så gör det inte mindre ont för det.
Det har inget att göra med att vi inte tycker om eller älskar varandra utan att det helt enkelt inte räcker längre.
Vi är inte heller ovänner utan kommer fortsätter att vara vänner och detta inte bara för att vi har häst tillsammans (vi äger Sammy båda två) utan även för att vi bryr oss om varandra. Hon är dessutom den personen jag känner bäst här i Sverige, så klart. Då jag ändå är rätt osocial av mig (jobb, stall, hem-> min vardag) har jag inga vänner här som jag kunde prata med. Självklart är det jättejobbigt att ha henne så nära och umgås i princip varje dag och det kommer ramla många mer tårar men jag kommer överleva.
Jag kommer sakna känslan av att höra ihop med någon och alla kramar och pussar och veta att där finns någon som väntar på dig när du kommer hem.
Samtidigt finns det en viss lättnad pga andra saker men just nu är det saknaden som tar störst plats.
Mitt självförtroende har ju även den fått sig en törn (inte för att det var så där jättebra innan) men What doesn't kill you makes you stronger.
Jaja, lite rabbel och babbel så här på eftermiddagen.

fläcken igen

Idag hade jag hand om Honey och jag red bara ett kort pass i paddocken.
Jag hade lagt fram lite upphöjda travbommar både på volt och böjd spår. Själva bommarna var inga problem alls men hon är väldigt ojämn i kroppen. I vänstervarv är hon jättefin och trampa på jämnt och fint men högervarvet är väldigt knackig om man säger så. Det var iaf lite bättre efter några varv över bommarna och sen avslutade jag ganska snabbt.
Hittills har hon bara ridits för att komma igång så hon är inte så tränat, varken i musklerna eller i konditionen. Men det kommer. :)
 
 

glömde

En sak jag glömde nämna i inlägget "något ni inte visste om Sammy"- hans namn är unik här i Sverige! Däremot är det ett namn för en belgisk ölsort. ;)
 

sikta mot stjärnorna

Mina mål med Sammy för 2014 4-års-säsongen
1m-hoppning
debutant fälttävlan
LC/LB dressyr
Jag kommer även försöka att kvala honom till Breeders Trophy. För att komma dit måste han har 3 nollor i 1m på lokal-nivå eller högre- kvalad till semi-finalen. Väl där måste han placera sig bland dom första 25% för att får starta finalen i Flyinge. Han kan även kvala direkt till semi-finalen och även finalen via Kvalitetsbedömningen genom att hoppa betygen 8-8 (semi) eller 9-9 (final).
Hur upplägget ser ut bestäms så klart allt eftersom. Han kommer iaf får vila 4 veckor på sommaren för att smälta sin första tävlingssäsong och han kommer även får några 1-veckors-vilor under säsongen. Det kommer ju inte bli tävlingar varje helg utan varannan/ var tredje beroende på hur planeringen ser ut.
Med den här tekniken är jag inte orolig för hans framgångar på hopp-banan. Tyvärr rätt suddigt då det är ett print-screen från filmen (hindret ligger på 135/140cm)
 
 
 
 

my perfect match

 
Det här med att hitta den perfekta hästen är inte så lätt.
När vi skaffade Ophelia var hon den perfekta hästen för mig fast hon var lite piggare än jag önskade som första häst.
Jag utvecklades på henne och sedan fortsatte vi att utvecklas tillsammans.
Även om vi inte har några meriter i 130cm eller dylikt så har vi iaf startat 105cm tillsammans (när vi fick henne hade hon gått en clear round på 90cm), flera nollor i 100cm och även en vinst i 95cm. Det tål att tänkas på att jag var (är) hopp-rädd!
Fast han bara är 3 år är Sammy perfekt för mig, tycker jag iaf. Även om det hade varit bättre om jag hade en läromästare som jag kunde tävla (hade jag råd skulle jag köpa/låna en direkt) så tror jag på Sammy och mig som ekipage.
Han är ju den första hästen jag rider in men jag tar mycket hjälp av duktiga tränare, jag läser mycket om just unghäst-ridning och -utbildning och även om jag gör fel emellanåt så gör jag också mycket rätt. Alla tränare har sagt att han är fin och att jag har gjort ett bra jobb så här långt.
Nästa vecka är Johanna färdig med sin utbildning och då kommer även hon rida honom mer och hjälpa till att utbilda honom. Han kommer även bli körd 1-2 gånger i veckan både i utbildnings- och träningssyfte.
I brist på nya ridbilder kommer en gammal en upp...
 

något ni inte visste

... om Sammy:
- jag missade hans födsel med hela 5 minuter!!!
- han föddes exakt 2år efter sin halvbror Caliban H, nämligen den 4. maj
- han föddes med världens största självförtroende- följer efter mamma in i stallet? Nej, jag bryr mig inte att hon går iväg!
- han gillar mandariner och apelsiner
- han har hittills aldrig haft en dag där han var på dåligt humör utan är alltid glad och positiv och ibland mer eller mindre busig
- han har en svart fläck mitt i sin vita kota
 
Sammy 1 dag gammal
 
 
 

lååång dag

Uppe sen kl 1 med middads-susande mellan 12.30 och 14. Trött är bara förnamnet.
Var efter jobbet en snabbis i stan för att köpa den sista julklappen så nu är alla köpt. Känns bra det.
Då jag klantade mig när jag bokade flyget till Tyskland flyger jag först den 30. december och firar jul här i Sverige istället. Då får jag visserligen firar med Johanna men hade sett fram emot att firar med min familj. Jag har bara mig själv att skylla...
Ska iaf bli roligt att se Johannas reaktion på hennes julklapp- can't wait!!!
Idag kom det hem ett paket till mig- beställde äntligen hem min födelsedags-present från Carol. Mååååånga riktigt bra övningar! Vet ej varför den hamnade på sidan men ja ja.
 

duuuuuktig Sammy

Hoppträning för Viktoria då: Vi höll det väldigt basic så klart. Först travade vi över några travbommar på ena långsidan i båda varven. Sedan blev det ett litet kryss som vi hoppade i galopp. Han hade spetsade öron hela tiden för hinder är till för att hoppas över! :D
När vi hade hoppat krysset 2-3 gånger åt varje håll (med lite andningspauser emellanåt) så gick vi över till andra långsidan där det stod 2 kryss med 6-7 språng emellan. Det blev en liten serpentin-båge mellan dom 2 hindrena då han inte riktigt var beredd på att hoppa hinder nummer 2 också men han hoppade utan att tveka iaf. Andra gången gick han nästan spikrak och sedan bytte vi varv igen. Medans vi skrittade lite blev ett av kryssen en liten oxer och det andra krysset blev ett räcke med en grind under. Han tittade till lite på grinden men som Viktoria sa "Han är inte tittig utan han kollar bara läget." så även denna hoppade han klockrent. Sen hoppade vi linjen en tredje och sista gång och avslutade där.
Oxern och räcket låg väl på 50-60cm och han hoppade så fint så. Han är rätt olik Ophelia- hon tar gärna ett extra-steg när det inte blir perfekt medans han hoppar av utan mellansteg så att det hellre blir lite långt.
Allt som allt en lyckad träning och ett perfekt avslut för Sammys rid-år då han ska få vila nu till slutet på januari.
 

ingen tid

Har ingen tid att skriva så mycket nu men träningen igår gick jättebra. Sammy får mvg av mig. Mer utförligt kommer när jag kommer hem.


väntan

Sitter inne i huset och har just ätit lite. Är rätt nervös inför träningen kan jag ju meddela. Jag har tränat för Viktoria förut men då terräng med Ophelia.
Jag vill verkligen inte göra bort mig och visa Sammy från sin bästa sida. Sen får man ju inte glömma att han bara är 3 men ändå.
Här ett kort på min julklapp till mig, en blyerts-teckning på Sammy som Myran har gjort, vem annars. :-)


julklappar

Nu har jag inhandlat alla julklappar utom till svärfar min.
Alla kommer bli så glada så. Några känns verkligen som den perfekta julklappen. Jag hoppas personen som den är till tycker det samma. :)
Lägger inte ut några sneak-peaks, istället kommer det ett inlägg sen när alla har fått sina julklappar.
 

WIIIIE

Vet ni vad vet ni vad vet ni vad?
I morgon ska jag hoppträna för första gången med Sammy. Det kommer bli en privat-träning för ingen mindre än Viktoria Carlerbäck! 
Jag har ju hoppat lite hemma innan sommarvilan men sen dess har han bara löshoppats 2 gånger. Spännande. Då det inte är så långt ifrån oss kommer jag gå dit. På med alla reflexer!
Ett kort på Viktoria och hennes fina Zlatan när hon tränade för Anna Emanulesson sommaren 2012.
 

pinsamt värre!

Jag GLÖMDE min mammas födelsedag igår!!! Snacka om pinsamt när jag såg att hon hade försökt ringa mig och när jag ringer upp säger hon bara "En dag för sent!". Jag visste precis vad hon menade... Usch, hemsk att glömma sin mammas födelsedag. :(

paret

Maggy och Sammy


soffhäng

Då Sammy skulle vila idag och jag redan hade förberett allt hö bad jag Carol att mocka åt honom så jag slapp lämna huset idag. Rätt skönt emellanåt att bara slappa och få var.
Tittade och gör det fortfarande på Fringe, grym bra serie enligt mig.
Ha det
Sammy och jag i början av året
 

3-kamp

Igår hade vi även 3-kamp med jobbet. Detta ägde rum på Poolhouse där vi var året innan.
I år bestod trekampen av bowling, racing och dart.
Jag är urkass på bowling så det hjälper inte att jag tycker det är kul, jag kom näst-sist.
Annicka och Therese
Ragnhild och Therese
Annicka, Therese och Ragnhild
Hm, fick inga kort på Ann-Sofie men hon vann 3-kampen iaf. Jag kom på andra plats från 5 och det var en förbättring från förra året där jag kom 3:a från 4. :)
 
 

galopp galopp

Igår var jag, som jag skrev att jag skulle göra, med Sammy på spåret och galopperade.
Ingen som hade ridit där innan mig men några som var ute och gick och några som åkte skidor. Det hade även vält några träd över spåret som vi var tvungen att gå under men det gick bra. Några mindre träd gick det att gå över eller på sidan om.
När vi hade tagit oss förbi alla träd började vi galoppera med några avbrott för skidåkare. Han har träffat rullskid-åkare och inlen-skaters utan problem men skidåkarna var lite läskigare. Dock gick han förbi dom efter lite tvekan och tittande och det är det viktigaste. Folk måste tro att jag är lite dum i huvudet så som jag jollra med honom i sånna situationer och tala om för honom hur duktig och modig han är. ;)
Själva galoppdelen gick jättebra. Han fattade rätt galopp nästan hela tiden och bara rullade på. Som vanligt gick jag dom första 10 minuterna och även på hemvägen hoppade jag av så han fick skritta av utan mig på ryggen.
inbyggt senkylare ;)
 

fiiint väder

Galet fint väder idag, kall och snö och sol. Kan det bli bättre?
Åker till stallet vi 11-tiden och rider ut med Sammy. Kommer dock longera honom lite först då han säkert har lite myror i brallan. Brukade göra så innan sommarvilan så han fick springa av sig lite innan jag hoppade upp men en testade jag att hoppa upp direkt och det är ingen skillnad egentligen. Idag tänker jag dock inte tar några risker, hästarna brukar ju bli piggare när det blir kallt.
Sammy som ettåring <3
 

dagens Sammy

Egentligen hade jag tänkta att rida ut med Sammy men efter att jag hade funderat ett tag bestämde jag mig för att longera honom istället och det är jag väldigt glad över. Pga vädret stod dom inne rätt länge så han hade energi till mega! Han brukar alltid lyssna jättebra och skritta iväg i lugn och ro och vänta in mina kommandos för att byta gångart men idag tog han 2 travsteg när han kom ut på volten och sedan brallade han iväg av bara den
När jag hade fått ner honom i trav igen fick han gå över i galopp igen på mitt kommando och rulla på några varv för att göra av med överskottseneri. Bytte varv efter några minuter och lät honom galoppera på där med.
Efter det var han medgörlig igen och lyssnade på mig som vanligt. Han fick jobba med goguen på och gjorde det riktigt bra. Jag la ut 4 upphöjda travbommar och dom gick han över klockrent. Lite varvbyten och galopp emellan och sedan avslutade jag. Han är inte den som busar så mycket på linan men idag kom det flera bockningar till, framför allt när jag berömde honom över bommarna. Mallig grabb? ;)
Allt i allt blev det ca 30min och efteråt var han knappt ens svettig trots nalle-päls. Han fick ändå på sig sitt ulltäcke medans han åt och jag plockade undan grejerna.
travbommarna i den plogade delen av paddocken...
 
I morgon tänkte jag dock rida ut och galoppera på spåret med honom. Bra träning i snön. :)
Sammy som ettåring...
 

det finns inget dåligt väder

... men när det blåser och regnet kommer i sidled vägra jag! Vid sånt här väder önskar jag mig verkligen ett ridhus. Kanske man ska börja spela lotto så att min vinner dom småpengar som behövs? :)
Sammy nyfödd <3
 

blåsig

Red ut med Sammy idag i blåsten. Han är ändå rätt cool får jag ju säga. Det var en del saker som lät rätt mycket men det ända han gör är att stanna upp mitt i steget och sedan bara fortsätter han. Även när det är något som skrämmer honom bakifrån då tar han bara några snabbare steg och inget mer. Jag lät dock bli att galoppera så det blev bara skritt och lite trav.


fläcken

Sammy fick vila idag och jag hade även hand om Honey. Orkade inte rida men det är nog bra för henne att få jobba lite utan ryttare så jag longerade henne istället.
Sammanlagt fick hon jobba i ungefär 20min med mycket övergångar. Det funkade väldigt bra och hon är väldigt lyhörd. På linan och utan ryttare hade hon inte heller några problem med höger-galoppen.
Här ett dåligt mobil-kort...
 

trött

Det var en trött Sammy som jag släppte ut idag. Han låg ner och sov när jag kom in i stallet. Och så här såg han ut när jag skulle gå ut med honom...


Lite skillnad på hans box nu jämfört med förra vinter. Då var allt en enda röra och inga hela högar nånstans. Nu är det en prydlig hög och det går hur fort som helst att mocka.


träning

Idag var det dags för Ingela-träning igen.
Som förra gången jobbade vi mycket med koner och slalom och volter. Sammy var lite låst i bogarna och genom att rida små vändningar i skritt och verkligen var noga med att han böjer sig runt innerskänkeln släppte det väldigt bra.
När jag hade fått igenom detta bra gick vi över till att korta och länga travstegen, i den mån han kan såklart, han är ju bara 3. Längningarna gick fantastisk bra, vilka steg han har! Sedan skulle jag sitta ner innan jag börja korta så att han lär sig att lyssna mer på sitsen än på tygeln och det funkade väldigt bra det med. Det är inte bara Sammy som måste lära sig detta utan även jag. Vi fick båda 2 mycket beröm, igen. Alltid roligt.
Till slut gjorde vi en liten lydnadsövning- skritt på en liten volt på ca 5m sedan trav på en större volt på ca 12m och sedan galopp på en stor volt för att sedan sakta av till skritt så fort som möjligt. Att få upp honom i nästa gångart är inga problem men stoppsträckan måste kortas avsevärt. ;) Övning ger färdighet så det är bara att träna.
Nu kommer jag bara rida honom 1-2 veckor till och sedan får han vintervila till slutet av januari alltså ca 7 veckor. Det har han verkligen förtjänat.
 

på plats

Nu är alla slow-feeding-nät på plats och hästarna fick gårdagens kvällshö i dom.
Det funkar kalas-bra då det är mycket mindre spill och det tar längre tid för dom att äta upp. Sammy och Maggy hade tom lite kvar i sina nät.
Det roliga är att alla 4 närmade sig väääldigt försiktig sina nät. Maggy råkade nudda vid sitt när hon inte var beredd på det och blev rädd och sprang iväg. ;)
 
RSS 2.0