tisdag

God dagens!
Skrittade inte ut med Honey igår då regnet stod som spö i backen, sådan äcklig regn som kommer från alla håll och kanter.
Men idag var vi ute i nästan en timme. Hon var pigg och glad som vanligt.
I morgon har jag båda hästarna och på torsdag ingen. Dock kommer jag förbereda hö och mat till Sammy då jag åker direkt efter jobbet på fredag och kommer hem lördag kväll. Skönt att ha allt förberett.
Nu är det matlagning som gäller.
Här ett kort på pigga Honey...
 

god kväll

Jahapp, då är söndagen nästan slut. Vaknade i morse och fick lite panik när jag tittade på väckarklockan- 7.40! Hästarna ska var inne runt 7.30 senast. Men sen såg jag att den inte hade ställt om sig än... Och mobilens väckarklocka skulle ringa 6.45 så jag vaknade precis innan. Åkte till gården och släppte in pållarna och gick sedan in i huset så dom kunde äta och vila lite innan jag skulle rida. Fastnade till typ halv elva där inne. :) Red sen iaf Ophelia i paddocken. Lite samma upplägg som i fredags och hon var avslappnad och fin igen. Höll inte på så länge idag heller och efteråt fick hon gå in igen och äta lite till. Skrittade även ut en sväng barbacka på Honey igen. Hon testade mig lite idag: blev "rädd" för en släpkärra och när hon inte fick vända tog hon ett bockprång men inte ens detta hjälpte att får mig ur balans. Efter det fortsatte hon att skygga för lite allt möjligt och omöjligt enda tills jag vände hemåt igen. Hon har nog en gnutta överskottsenergi också. Ska bli skönt att börja trava lite igen nästa vecka. På torsdag får hon sin sista dos medicin och fredag eller lördag kan vi nog börja lägga in några meter trav. I morgon och på tisdag har Laura Pheli så jag kommer bara skritta ut på Honey. Det var min händelserika dag. ;)

gårdagen och dagen

Igår red jag ett pass på Peli i paddocken. Tog faktiskt goguen till hjälp så att hon inte skulle häva sig ur formen hela tiden. Det lustiga är att så snart hon känner att den "tar emot" så ger hon sig och den bara hänger där lös. Det är det positiva med både gogue och chambon- dom verkar bara när hästen lyfter huvudet högt.
Hur som så var hon lugnt och avslappnad nästan från början. Jag värmde upp lite i skritt och trav innan jag la upp stigbyglarna. Jag red mycket på volten för att forma henne och jobbade mycket med att ställa inåt och utåt.
I skritten är min svaga vänstersida extra tydligt då hon mer än gärna flyter ut i högervarv på den öppna delen plus att baken är utanför spåret. Detta försöker jag kompensera genom att omedvetet luta mig inåt- hon flyter ut ännu mer. Så igår låg fokus på att sitta mitt över hästen och sänka vänster höft/sittben och får henne rak. Detta gick rätt bra efter ett tag.
Åt vänster har vi det omvända problemet att vi ramlar inåt men det var lättare att förbättra.
Skritten är den svåraste gångarten att jobba i men ack så nyttigt. Alla fel uppdagas direkt. Mer skritt-jobb åt folket! :D
I traven var hon väldigt fin även om hon tyckte det var jobbigt med att ställa utåt. Efter några varvbyten och växelvis ställer in och ut så räckte det med att jag vred min höft lite och vips så ställde hon om. Började då att rida tempoväxlingar och jobba så mycket som möjligt med sätet. Jag var även nog med mig själv- benen skulla var långa, tårna upp och ingen j*vla stolsits! Jag är rätt nöjd med mig då det kändes väldigt bra.
Till slut tog jag även några varv i galopp. Även där fick hon växelvis ställer inåt och utåt och gjorde det jättebra i båda varven. Sedan travade jag av henne. Det blev ett kort men intensivt pass.
Efteråt skrittade jag ut en sväng barbacka på Honey. Hon har varit ute varje dag denna vecka och tycker det är kul att få se något annat än gården igen.
Idag hade jag bara insläppet. Johanna var med skolan på Elmia i Jönköping så jag åkte dit för att överraska henne. Det var väldigt mysigt och mycket att titta på. Lantbruksmässa innebar även utställning av kossor och tjurar! annorlunda, minst sagt.
Alla ekipage, från vänster: Herman framför flakvagnen med  ...? och medhjälparen ...?, Vhilde och Faray framför griplastaren- Johanna kör och Siri är medhjälpare, Julin saxar stock med Alice, medhjälpare är Elisabeth och dom minstingar Movitz och Hauk framför gräsklipparen med Mathilda på tömmarna och Emma som medhjälpare. 
Herman framför flakvagnen
griplastaren
gräsklipparen
 
Johanna gör i ordning Vhilde
Vallhundsklubben hade uppvisning
 

just nu

När ni läser detta sitter jag förhoppningsvis på en av två hästar som ska ridas idag.
Honey ska skrittas ut en sväng och med Pheli kommer jag busa lite i skogen, tror jag. ;)
 

snart snart snart

Vet ni vad? Nästa vecka hämtar jag hem min bäbis! Stefan (Johannas pappa) och jag åker på fredag efter jobbet till Strömsholm och sover över där. Han har aldrig varit där och då vi kommer fram när det är mörkt blir det till att ligga över. Detta betyder mys-fredag med älsklingen också. På lördag kommer vi nog åker hemåt vid 13-14 tiden så vi kommer hem medans det är ljust. Längtar efter att ha Sammy hemma igen.
Snart är även Johanna färdig med sitt studium och då flyttar ju både hon och Ticcis hem igen! Stort plus på detta!
 

Strömsholm och avelskonferens

Då ska vi se.
I fredags åkte jag med Ticcis upp till Strömsholm. Hon ska var där nu med Johanna och var med på körhästens utbildning, samma som Sammy är med på, och lära sig att gå framför lite nya redskap.
Halvt om halvt hade jag hoppats på en rätt lugn helg men det var avelskonferens som blev anordnat av Föreningen Nordsvenska Hästen. Vi fick var med på den och lyssna på föreläsningen som hölls av Jan Philipsson. Han hade mycket intressant att berätta. Kommer skriver ett inlägg senare angående ett rätt tabu-belagd tema som jag själv har funderat på ett tag och ändrat inställning jämfört med för några år sedan.
Hur som höll konferensen på både lördag och söndag.
Innan lördagens föreläsning släppte vi ihop Ticcis med flocken i lösdriften- där Sammy är chef! Jag hoppas hon landar snart och tar över, han har tillräckligt bra självförtroende. ;)
Sedan var det föreläsning som höll på från 10 till ca 15. Vi gjorde även ett stort grupparbete (8 grupper á 10pers) med lite olika frågor angående nordsvensken men som alla pekade åt samma håll- den nordsvenska hästen måste marknadsföras mycket mer! Det är en fantastisk allround-/familjehäst som alla kan har mycket glädje i.
Efteråt åkte Johanna och jag tillbaks till huset för att käka och vila lite innan vi gjorde i ordning Ticcis och Sammy för en ridtur. Som jag har längtat efter att få sitta på min bäbis igen! Vi red till galopp-banan precis utanför slottet och tog några varv där. Första varvet var Sammy och jag före och det gick hyfsat bortsett från att han tittade till på lite stubbar osv på sidorna och sprang ömsom på innerkanten och ömsom på ytterkanten. Det såg nog rätt roligt ut och andra varvet gick Johanna med Ticcis först. Det gick hur bra som helst, att Sammy tog några glädjeskutt i fattningen gjorde inget, efter att jag bad Johanna att öka tempot lite. Sammy har rätt långa ben och behöver lite fart för att kunda galoppera ordentligt. Dessa 2 varv red vi till höger och sedan bytte vi och galoppera ½ varv till vänster. Det räckte gott och väl till Lillen.
I söndags fortsatte konferensen och då började dom i stallet. Lars-Åke Johansson från Ryasjö Hästgård skulle demonstrera hanteringen av den unga hästen och valde att visa detta med Sammy. Han var lite mallig där och det syntes på honom att han gillade uppmärksamheten- ca 90pers som stod runt honom var precis hans grej.
Att vi sen fick massa beröm för honom både från deltagarna och Lars-Åke gjorde inte saken sämre direkt. :D
På eftermiddagen var det dags för mig att åker hemåt, utan älsklingen och utan häst. Jag fick iaf sällskap av Lars-Åke. Han är ju nästan granne med oss så han fick åka med mig.
Här kommer även några bilder från helgen.
 

loppan

Har sett loppan? Jag ser verkligen ynklig ut på Ticcis. Kort och bred som jag är och sedan denna "jätte"hästen som ändå bara är 171-172cm. Tur att Sammy inte blir riktigt so stort.
Hur som var jag ute en sväng med henne i skogen. Vi skrittade mest och travade lite på grusvägarna då hon har stått sen i torsdags pga att hon var öm i ryggen (rullat sig på en sten eller dylikt). Detta är nu borta och hon tyckte det var roligt att var ute igen.
 

favorit i repris

Idag fick Pheli hoppa lite. Det blev samma övning som för några veckor sedan- ett räcke på långsidan, ett räcke snett igenom, en oxer på andra långsidan och en oxer på den andra diagonalen.
Började trava och gjorde övergångar direkt när jag kom till paddocken då Pheli redan innan hade värmt upp. Ibland får hon tokryck och busar som en dåre när jag ska hämta henne i hagen, springer fram och tillbaka som en stolle, bocka och sparka och hoppa över stockar och stenar i hagen. Efter 10min hade hon fått nog och kom emot mig så jag kunde tar henne. Tokfia.
Hur som så skötte hon sig jättebra. Hon tyckte det var kul med lite hinder men hon stack inte iväg som hon kan göra. Sen var jag själv väldigt noga med min sits och att jag inte skulle kasta iväg henne. Hindrena låg bara på 50cm så det fanns ingen anledning till det. Hoppade igenom allt 2 gånger, en gång med början i vänster varv och andra gången i högervarv.
Här ett kort på Pheli efteråt. Magen börja försvinna och även ryggmusklerna är på väg tillbaks. Något gör jag nog rätt iaf. :)
 
Ticcis ömmar inte längre i ryggen men jag red inte idag ändå utan hon fick springa av sig lite i paddocken. Sketgrisen försöker nog verkligen att bli en fläck.
 
Nu ska jag gå och lägga mig. I morgon ska jag ut en sväng med Tic. Marie har Pheli så jag kommer nog hem tidigt. Behöver diska och städa lite innan älsklingen kommer hem på fredag.

uteritt

Även idag red jag ut en sväng på Pheli. Då jag stannade till på vägen och pratade lite (bara sisådär 30-40min) med en bekant så var vi ute i ca 2½h. Själva ridturen innehöll en del trav och galopp i både upp- och nerförsbackar. Dags att börja trimma både pållan och mig igen.
Då jag knappt har ridit ordentligt på ett tag och inte är särskilt noga med att träna magen så har jag rätt svårt att sitta rakt och påverka med sätet vilket resultera i att jag rider på tok för mycket med handen. Detta ska det dock bli ändring på.
Idag tränade jag på just den biten och jag kände skillnad redan i slutet av turen.
Jag kände även att jag försökte fuska i nerförsbackarna genom att ställa mig lätt i stigbyglarna men gav mig själv en mental tillrättavisning och satte mig ordentligt. Även Pheli fick det rätt så kämpigt då hon inte fick springa iväg, varken uppför och absolut i nerför. Det blev några oplanerade byten från henne då hon blev lite sur och försökte få mig ur balans genom att hoppa än hitten och än ditten och lite uppåt. Detta funkade dock inte så sista backen gav hon sig och jobbade på bra.
I morgon ska hon gå lektion och jag har bara Ticcis att ta hand om. Om hennes rygg är bra igen blir det en liten uteritt annars går vi bara ut på en promenad.
Här ett kort på Coco som börja integreras i familjen...
 

gårdagen

Igår bjöd på en liten ridtur med Pheli. Det blev inget långt men vi hann trava lite och även en galopp blev det.
Tänkte även rida ut med Ticcis men hon har fått en smäll/ rullat sig på en sten så hon är öm och lite svullen i sadelläget. Hon är då en riktig klantskalle. Nu står hon inne med sitt BoT-täcke och fleecetäcke så får vi se hur det ser ut om några timmar.
Jag hade insläpp nu på morgonen och ska snart gå ut igen för att blanda hö.
Insläpp, undrar ni? Vi har ett omvänd stallschema. För att garantera så mycket utevistelse som möjligt, 16h per dygn, släpper vi in hästarna kl 6 på morgonen och sedan kommer dom ut kl 14 på eftermiddagen. Detta blir då 8h på box som man måste har dom inne om man inte har ligghall.
Detta funkar bra på Strömsholm med körhästarna och vi testade i våras med våra här också. Jag ser bara fördelar- mer utevistelse så klart men även mindre torv-åtgång.
Bjuder på en bild på Ticcis. Hon såg likadan ut på andra sidan.
 

Sammy-update

Sammy var förkyld med feber i några dagar men mår bra nu så Johanna har börjat jobba med honom igen.
Idag var han uppenbarligen lite väl pigg men efter lite jobb lugnade han ner sig och skötte sig lika bra som vanligt.
Om allt går som planerat så kommer Sammy hem i början av vecka 45. Can't wait! Saknar min buspojke.
Låååånga öron...
 

redan torsdag

Tiden går fort nu...
I tisdags var jag och busa med Ticcis i klätterbackarna genom att galoppera upp för båda. Detta reulterade i liiiite träningsvärk hos både mig och pållan.
Igår var vi ute en liten sväng med Laura på Pheli och joggade lite för att mjuka upp musklerna och idag fick Ticcis vila helt ifrån ridning.
Jag passde på att ta ut Pheli på en runda med lite galopp så hon skulle göra av med lite energi då våran praktikant Sara skulle rida lektion nu på kvällen. Som väntat var Pheli rätt så taggad och på men hon lyssnade iaf även om jag fick förtydliga vissa hjälper, bromsen typ. ;)
Här ett kort på rabies-Pheli...
 

7/10-2013

Herregud, redan en vecka in i oktober. Tiden bara ruser iväg! Men inget mig emot för detta betyder att jag se min finaste älskling snart igen- nästa helg kommer hon hem och då ska vi firar en kompis som nyss fyllde 25. Det ska bli kul.
Idag har jag ridit ut på Ticcis och Laura och Pheli höll mig sällskap. Det blev rätt lugnt med skritt och trav då jag inte har galopperat än med Pheli sen olyckan. Jag "plågade" dock mig själv genom att släppa stigbyglarna så att jag verkligen var tvungen att sitta ner ordentligt. Det är dax att börja träna lite mer på allvar nu om jag ska kunda rida Sammy någorlunda bra. Red även några varv i paddocken för att galoppera lite och även då red jag utan stigbyglar. Det gick jättebra i vänster men i höger tappade jag min svagare vänsterskänkel och då saktade hon in och jag höll på att tappa balansen. Tog stigbyglarna igen och gjorde om det och då gick det bra.
När jag var färdig med henne kom veterinären för att titta på Honey då hon fortfarande är halt. Han trodde dock att det berodde på att hon har varit sned innan och efter att ET var ute så måste kroppen vänja sig vid att vara rak- kroppen tror det raka är snedbelastning som hon inte är van vid och då får hon ont. Hoppas han har rätt. :)
Han tittade även på den lilla katt-tjejen som jag fångade in utanför bageriet. Som vi misstänkte är hon inte chipmärkt heller och 7-8 månader gammal samt okastrerad. Carol har döpt henne till Chanel och om vi inte hittar någon ägare, jag är rätt säker på att hon är en övergiven sommarkatt, så kommer hon få stanna på gården.
Här kommer ett kort på lilla Chanel. Hon är hur gosig som helst och spinner som bara den!
 

lördag och söndag

Igår red jag ut på Ticcis med Marie på Pheli som sällskap. Det blev nästan samma runda som förra veckan men bara en klätterbacke.
Idag fick Ophelia jobba lite med pessoa-selen på. Efter lite uppvärmning och ändring av inställningen så började hon jobba på riktigt bra och slappnade av i hela överlinjen. Även när jag tog loss selen och travade av henne fri var hon mycket mer avslappnad än hon brukar var. Jag kommer nog longera henne en gång i veckan med selen så hon får jobba upp dom rätta musklerna- både i magen och ryggen.
Tanten har i vanlig fall 120/125 i sadelgjord men just nu lånar jag Johannas gammla 140-hopplatta... Ni förstår säkert varför. ;) Sen är visserligen sadelstropparna på den nya sadeln kortare men 4 föl har satt sina spår i musklerna.
 

kanelbullens dag

Både igår och idag fick Ticcis och Pheli stå.
Vi hade uppladdning på jobbet inför kanelbullens dag och sammanlagt har vi gjort 3000 bullar plus ca 400 LCHF, gluten- och laktosfria bullar. Idag jobbade jag från 3-12.30 och var rätt slut efteråt. Gjorde bara hö och gav hästarna mat innan jag åkte hem och la mig vid ca 14.30- vaknade 18.45! Trött är bara förnamnet. Skönt med helg nu och i morgon ska jag sova ut, dvs att jag säkert vaknar kl 7. ;)
Nu ska jag laga lite mat och sedan titta lite på serier.
Hörs

Jag är med

 

kärlek

Ord kan inte beskriva hur stolt jag är över min lille pojke. Jag kan inte fatta att vi har fött upp denna underbara kille själv.
 

höpåsar

Var iväg till Hööks för att köpa nya höpåsar till hästarna. Vi kör så att varje häst får sin egen färg/färgkombination så man inte kan blanda ihop dom ifall dom får olika givor.
Många färger blev det och sedan har vi även vita och ljusblåa och så klart dom vanliga blåa.
RSS 2.0