gårdagen och idag

Igår red jag ut en sväng på ca 1½h tillsammans med Marie på Pheli. Vi skrittade mycket men travade även lite på spåret. Sedan tog vi båda klätterbackarna utmed spåret så båda tjejerna fick ändå jobba på rätt bra.
Idag skulle en tjej komma och provrida Pheli så jag red lite i paddocken med Tic också. Efteråt skrittade vi bara ut mini-rundan. Övade lite övergångar med henne men mest för min skull. Jag måste lära mig att rida stora gångarter då Sammy är större än Pheli och mer lik Ticcis i stegen. Det kändes rätt bra på slutet och jag fick även med mig bakbenen hyfsat. Duktiga Ticcis som står ut med mig. ;)
Här några bilder (ursäkta stolsitsen, hade inte koll på mina ben just då).
 

ny sadel

Här har det inte hänt så mycket och därför var det tyst.
Vi fick en ny sadel till Ophelia i måndags (den "gamla" var precis ett år så försäkringen tog över) så nu har jag börjat sätta igång henne igen.
Det blev även lite stallpyssel med att fylla upp dom sista boxarna med torv så att dom är redo när hästarna kommer in från betet som förhoppningsvis tar några dagar till. Det är ju riktigt kalas-väder så det är synd att ta in dom redan. Vi har istället börjat att stödfodra med hö sedan igår.
Sammy mår toppen på Strömsholm och går nu på lösdrift tillsammans med sin flickvän och ytterligare 2 valacker. Han ömmar dock så han kommer skos fram iaf.
Här ett kort på den nya sadeln. Mörkbrun och bara så snygg (även denna en Pessoa Gen-X från Sandris) inkl. mörkbruna stigläder och ett mörkbrunt träns från Lippo. Bilder på dessa kommer senare.
 
Nu ska jag strax till gården för att rida ut en sväng på Ticcis med Marie på Pheli som sällskap.
 

dagen innan måndagen

Idag hände inte så mycket här.
Åkte till hagen vid 14.30 och hämta Ticcis för att gå till gården och sladda paddocken lite. Väl där hjälpte jag Carol att lasta Honey då hon skulle iväg och träna. När jag just hade börjat att köra Ticcis ringde kära svärmor och bad mig att komma till Fristad med hennes hörapparater och plånboken som hon hade åkt ifrån. Jag hann iaf jobba Ticcis 20min innan jag var tvungen att sticka.
När jag kom tillbaks gick jag till betet igen med henne och sedan åkte jag och handla lite. Nu ska jag slänger ihop maten (gratäng på sommargrönsaker och stekt lax) och fortsätter göra ingenting resterande vakna timmar (typ 1½).

lördag

Någon fäller lite...
 
Dagens bravader med Ticcis...
 

update Sammy

Sammy är ju med Johanna på Strömsholm och hon har tömkörd honom några gånger. Han sköter sig rätt så bra enligt vad jag har fått höra.
Han fick var i skogen nån dag för att få se och höra när dom fäller träd och en annan dag fick han titta när dom andra drog strängläggaren. Han reagarde precis som vanligt- inte alls. "Det ska väll var så" är hans motto och det gillar jag. Inte mycket som får honom ur balans.
Han har även fått en kompis att busa med- ett 2-årigt sto.
 
 

fredag den 13/9-2013

Jag är inte vidskeplig i vanlig fall men... läs själv.
Tanken var att jag skulle med Pheli till klätterbacken som jag nämnde i föregående inlägg.
Redan när jag red från gården började hon maska lite och ville inte svänga höger utan vänster dock gav hon med sig efter lite övertalning. Sedan red vi ner till spåret över en mindre men rätt brant backe. Man måste genom en stoooor gångtunnel direkt i början för att kunda börja trava. Pheli kan krångla lite där ibland men hon har ändå alltid gått framåt.
Men inte igår. När hon stannade skänklade jag på henne och la även spöet på bogen (hon bryter alltid ut med vänster bog då detta är min svaga sida) och detta resulterade i att hon började backa istället. Jag hade redan bestämd mig för att vända henne och backa igenom tunneln (det funkar alltid) men då försvann redan baken på henne.
Det går en liten bäck under vägen där som fick en underföring som jag faktiskt aldrig har tänkt på. Det var 2m rakt ner och där föll Ophelia och jag.
På något sätt lyckades hon snurra runt så jag hamnade 1m ifrån henne medans hon landade rakt på ryggen precis ut med väggen i slänten. Jag reste mig direkt och efter några sekunder försökte även hon komma upp. Detta ledde till att hon gled nerför och hamnade halvt på sidan men fortfarande på ryggen och tygeln mellan frambenen. Jag lyckades lugna henne så pass att jag fick trasslat ut tyglarna och kunde tar dom över huvudet på henne. När jag hade lyckats med det smackade jag på henne så hon skulle resa sig. Efter några försök, där hon smällde huvudet i väggen några gånger då hon var så nära, kom hon äntligen på fötter. Det var en del stora stenar där som var rätt slemmiga så det var svårt för henne att få fotfäste.
Ner vi kom upp igen kollade jag igenom henne direkt men såg inte mer än mindre sår på vänster sidan av huvudet och några mindre sår på vänster fram- och bakben. Vi gick hem direkt och väl på gården tog jag av alla grejor och longerade henne i båda varven för att kolla om hon var halt- det var hon inte fast det såg ut som om hon skulle bryta benen av sig i sina försök att komma upp. :(
Sedan duschade jag av henne direkt och såg då ett sår på käkbenet som verkade lite allvarligare. Ringde först Carol och sedan till Svenljunga. Jag fick komma dit direkt och Pheli blev sydd med 7 stygn. Jag fick även smärtstillande med som hon ska få några dagar nu.
Som tur är hade jag, för en gångs skull, benskydd på henne runt om då jag ju skulle galoppera klätterbacken upp och det ändå är rätt ojämn mark där
Jag klarade mig med några blåmärken och sadeln fick 2 revor som behöver lagas. 
Detta kunde har slutat riktigt illa men jag hade en väldigt duktig skyddsängel med mig!
 

den gånga veckan

Har ingen välfungerande dator hemma då älsklingen har med sig min pga att hon glömde laddsladden till sin i Malmö på lasarettet. Det är så segt att blogga från mobilen så där blir det bara korta inlägg.
Hur som blev det en del hästeri i veckan. I söndgas red jag ut på Honey med Marie på Pheli som sällskap. Vi var ute i ca 1½h med mycket skritt och lite trav och även en klätterbacke var med. Båda damerna skötte sig bra. Ticcis fick vila den dagen.
I måndags red jag ett kort pass i paddocken med Pheli och la fokus på att hon skulle gå framåt i en bra takt i traven. Jag släppte tom stigbyglarna för min egen skull och är faktiskt nöjd över oss båda. Jag känner att cyklingen ger mig så mycket mer än bara kondotion. Mina vader är stretchat ordentligt så jag kan håller vaderna mer stilla som då ger ett mycket bättre skänkelläge som i sin tur ger en bättre sits. Sedan byggdes ju inte Rom på en dag heller och därav kommer det tar ett tag till innan jag är "nöjd" med min sits- man ska ju ändå aldrig var nöjd utan hela tiden sträva efter att förbättra sig.
Ticcis fick gå en sväng i skogen med lite trav och galopp och klättring. Det blåste rätt så mycket och hon var lite spökig men fick godkänt iaf.
Onsdagen innebar en uteritt på spåret med Pheli och 2 klätterbackar. Till min glädje hade dom röjt en del på den ena backen så man kan galoppera uppför nu!!! Det tar ca 10min att skritta upp med olika lutningar så detta kommer bli fantastisk träning. Hur som skötte sig Pheli kanon även om hon blev lite övertaggad när vi skulle fatta galopp på spåret och fattade fel. Efter 2 försök började hon lugna sig och fattade rätt, även när jag bröt av för att byta blev det rätt.
Den gråa damen fick harva ett pass i paddocken och det gick tyvärr mindre bra den gången. Hon var okoncentrerad och spänd och jag lite trött så efter några varv som kändes ok iaf avslutade jag.
I onsdags fick båda vila då dom skulle vaccineras och jag inte hann rida innan vet kom.
I torsdags tränade Marie med Pheli för instruktör och Ticcis fick vila pga av sprutan (hon brukar var påverkad dagen efter).
Igår... kommer i ett eget inlägg. Det var en riktig fredag den 13:onde. :(
 

god morgon

Vaknade nyss men tänker verkligen inte gå upp än.
Har hunnit smälta olyckan lite till och börja släppa tankarna "tänk om".
Vi mår båda rätt bra även om vi såklart är lite blåslagen. Pheli går på smärtstillande några dagar och kommer promeneras och sedan är det bara att fortsätta rida.
Sadeln får vi lämna in för lagning dock...
färdig

Färdig med hästeriet idag.
Med Pheli blev det samma övning som igår- 2 cavaletti-oxrar (en på långsidan och en snett igenom, 50cm) och 2 räcken (andra långsidan och snett igenom, 75cm). Detta blir en evighetsslinga och jag bara rullade över det 2 gånger idag, alltså 8 språng allt som allt.
Började först i vänster varv med fattning ur skritt och bara rullade över med kravet att hon inte skulle kasta sig iväg och att jag skulle ge f*n i att störa och "rätta" henne innan. Det gick rätt bra även om det finns en del att förbättra. Sedan tog jag det en gång till med fattning ur skritt i höger varv och det gick bra det med.
Ticcis fick jobba i paddocken genom att harva den. Även om jag är nybörjare och inte lika duktig som Johanna så är Ticcis rätt så förlåtande så det funkar faktiskt rätt bra. det ska bli roligt att köra med vagn senare, fram för allt Sammy. :)
Till sist red jag ut med Honey. Det blev premiärturen för henne och vi tog det lugnt med mycket skritt och lite jogg i skogen. Hon skötte sig kalasbra, pigg och vaken och öronen alltid spetsad.
Tog kort men det har inte synkats till FB än så jag kan inte ladda ner det än, det kommer i morgon isf.
 
So, da bin ich fertig mit den Pferden für heute.
Mit Ophelia bin ich die gleiche Übung wie gestern geritten- 2 Cavaletti-Oxer (einer auf der Langseite und einer auf der Diagonalen, 50cm) und 2 Steilsprüngen (auf der anderen Langseite und Diagonalen, 75cm). Das wird eine Ewigkeitsbahn und ich bin die nur 2 Mal durchgesprungen, also 8 Sprünge alles zusammen.
Ich habe auf der linken Hand angefangen mit einer Galoppfassung aus dem Schritt und bin dann nur ohne Ansprüche gesprungen. Das einzige Ziel war, dass sie sich nicht darüber wirft und ich sie nicht störe und versuche "zu korrigieren". Das ging recht gut auch wenn man noch vieles verbessern kann.
Danach habe ich eine Galoppfassung aus dem schritt auf der rechten Hand gemacht und auch da ging die Übung gut.
Ticcis durfte heute im Paddock arbeiten und hat den glattgezogen. Auch wenn ich Anfänger bin und nicht so gut wie Johanna so verzeiht Ticcis viele Fehler und es funktioniert recht gut. Das wird super dann, wenn ich mit Kutsche fahren werde, vor allem mit Sammy. :)
Zu letzt bin ich mit Honey ausgeritten, der Premiärausritt. Wie sind ganz ruhig geritten mit viel Schritt und ein bisschen Jog. Sie hat sich super benommen, wach und munter und die Ohren immer gespitzt.
Ich habe ein Foto gemacht aber FB hat es noch nicht synchronisiert, es kommt stattdessen morgen.
 
/Maddel

Samstag

Då ska vi se, jag har redan hunnit jobba nästan 4h (5.30-9.15) och när jag kom till gården sov jag typ 2h. Snacka om trött.
Sen väntade jag på en lastbil som skulle komma med vinterns torv-leverans och även en kund som skulle hämta torv här.
Nu ska jag rida både Pheli och Honey och efteråt ska jag köra Ticcis.

Da schauen wir mal... Ich habe schon fast 4h gearbeitet (5.30-9.15) und danach war ich so müde das ich ca 2h geschlafen habe.
Dann habe ich auf einen LKW mit unserer Torf-Lieferung gewartet und auch auf eine Kundin, die ihren Torf holen sollte.
Jetzt werde ich Pheli und Honey reiten und danach mit Ticcis im Paddock fahren.


just nu

... väntar jag på att Ticcis äter färdig så jag kan släppa ut henne igen. Sedan ska jag hem och hämta lite kläder och katten då jag är gårdsvakt över helgen.

Warte darauf, dass Ticcis aufisst so das ich die wieder rauslassen kann. Danach fahre ich nach Hause um ein paar Kleider und die Katze zu holen da ich Hofwache bin.


dagens Pheli

Lydnadsträning för hästen och sitsträning för mig...

Gehorsamkeitstraining fürs Pferd und Sitztraining für mich...


välkommen

Igår kom då en ny häst till gården. Hennes namn är Docs Honey Lena e. Docs Smokin Lena och hon är ett 9-årigt American Painthorse. Carol har henne på foder för eventuellt senare köp. Honey är ca 155cm hög och en väldigt trevlig häst. Lagom temperament och framåt så det ska bli kul att rida henne nån gång i veckan- western i det här fallet.
 
Gestern kam ja ein neues Pferd zu uns. Ihr Name ist Docs Honey Lena V: Docs Smokin Lena und sie ist ein 9-jähriges American Painthorse. Carol leiht sie um sie später vielleicht zu kaufen. Honey ist ungefähr 155cm hoch und ein nettes Pferd. Genau richtig im Temperament und ausreichend vorwärts. Es wird toll, sie ein paar Mal in der Woche zu reiten- Western in diesem Fall.
 

träning på göron x2

Pheli på toppen av klätterbacken
Pheli auf der Höhe des Klettersteigs

Ticcis på toppen av klätterback
Ticcis auf der Höhe des Klettersteigs


onsdag

Då blogg-apen inte ville var med idag blir det bloggning först nu.
Idag red jag ut på både Ticcis och Pheli. Samma runda för båda igen- till klätterbacken och ner och upp några gånger. Ticcis fick gå 3 gånger och tredje gången upp blev i galopp. Kuuuul tyckte både hon och jag.
Pheli fick gå 2 gånger ner och upp och endast skritt då hon inte är lika mycket igång.
Datorn är rätt så seg så kort kommer i morgon.
Idag anlände även en ny häst. Mer info om henne och kort kommer även det i morgon.
 
Heute war ich wieder mit Ticcis und Pheli ausreiten. Es wurde wieder die gleiche Runde für beide- zum Klettersteig und ein paarmal runter und hoch. Ticcis ging den Stieg 3 mal und das dritte Mal hoch war im Galopp. Das fanden wir beide super!
Pheli ist die Strecke nur 2 Mal gegangen und nur Schritt da sie nicht so in Form ist wie Ticcis.
Mein Laptop ist gerade sehr langsam also kommen Bilder morgen.
Heute ist auch ein neues Pferd gekommen. Mehr Info um sie und Bilder kommen auch morgen.
 
/Madde

tömkörning och Strömsholm

Den gångna helgen då.
I fredags kom Anni, en gammal klasskompis till Johanna, med Valle, en annans klasskompis häst, för att träna med Ticcis att bli körd i par. Dom började då såklart med att tömköra T och V vilket gick väldigt bra.
När dom 2 stod i boxarna för att vila passade jag på att rida ut en sväng på Sammy. Det blev ungefär 30min och vi travade och galopperade lite med, mest för att kolla så han inte hade glömt nåt, men han fattade på höger- och vänstergalopp utan problem.
Efteråt spände vi Valle och Ticcis för vagnen och gick ut på en tur. Det blev upp till Tokarp och köra lite i paddocken och sedan hem.
 
Das vergangene Wochenende.
Am Freitag kam Anni, eine Klassenkameradin von Johanna, mit Valle, dem Pferd einer anderen Klassenkameradin, um mit Ticcis im Zweispänner zu trainieren. Sie haben natürlich ohne Kutsche angefangen und das ging schon sehr gut.
Als V und T in der Box standen um sich auszuruhen bin ich auf einen kleinen Ausritt mit Sammy gegangen. Wir waren ungefähr 30min im Wald und sind da auch getrabt und galoppiert, nur um zu sehen ob er noch alles kann, und weder Rechts- noch Linksgalopp war ein Problem.
Danach haben wir V und T vor die Kutsch gespannt und sind eine Runde ausgefahren. Wir sind nach Tokarp gefahren, die Reitschule hier im Ort, und haben ein paar Runden im Paddock gedreht.
 
 
I lördags visade Johanna mig grunderna i tömkörning/att köra med redskap, i det här fallet harven.
Ticcis är en väldigt känslig häst och jag hade, och har fortfarande, lite problem med att ge tillräckligt fina signaler. Vändningar och bågar blir antingen för stora eller så vänder hon på en femöring, typ. Men övning ger färdighet och jag är nog inget helt hopplöst fall.
 
Am Samstag hat Johanna mir die Anfänge im Fahren gezeigt, auch mit Schleppe. Ticcis ist ein sensibles Pferd und ich hatte, und habe immer noch, Probleme, ausreichend feine Signale zu geben. Bögen und Wendungen werden entweder zu gross och sie dreht auf einem Hinterbein, oder so ähnlich. Aber- Übung macht den Meister und ich bin, hoffentlich, kein hoffnungsloser Fall.
 
 
Senare i lördags packade vi även ihop Johannas och Sammys saker och lastade Sammy för att bege oss mot Strömsholm. Det blev en lite omväg över Floby och överskottslagret där så allt i allt tog resan ca 7h. Snacka om att vi alla 3 var trötta när vi kom fram kl 00.30 i söndags.
 
Später am Samstag haben wir dann auch Johannas und Sammys Sachen gepackt und Sammy verladen um nach Strömsholm zu fahren. Wir sind einen kleinen Umweg über Floby und das Überschusslager gefahren so alles zusammen hat die Reise 7h gedauert. Alle 3 waren sehr müde alls wir um 00.30 am Sonntag angekommen sind.
 
 
Det var min helg det. Just det, åkte ju hem i söndgs också med vägarna förbi ett par kompisar för att plocka upp lite saker. Jag tror jag var hemma kl 20.30 i söndags kväll. Trött som bara den efter att ha avverkat 80mil på 1½dygn...
 
Das war mein Wochenende. Ach ja, ich bin ja auch am Sonntag nach Hause gefahren mit einem Umweg zu ein paar Freunden um einige Sachen einzuladen und mit nach Hause zu nehmen. Ich glaube, ich war ca 20.30 zu Hause. Sehr müde nachdem ich ungefähr 800km in 36h gefahren bin.
 


 

mer mobilbloggning

Jag har ingen dator hemma just nu och får blogga från mobilen så länge.
Red ut en kortis med både Ticcis och Pheli. Det blev samma runda för båda- skritt och lite trav med Ticcis och endast skritt med Pheli.
Korten från helgen kommer i morgon.

Ich habe gerade keinen Laptop zu Hause weshalb ich vom Handy schreibe.
Heute bin ich mit sowohl Ticcis als auch Pheli eine kurze Runde ausgeritten. Die gleiche Runde mit beiden- Schritt und ein bisschen Trab mit Ticcis und mit Pheli nur Schritt.
Die Bilder vom Wochenende kommen morgen.


måndag, igen

Jahapp, en ny vecka har börjat och jag har lite att göra.
Först jobb till kl 13, sedan hem och rida en häst för att sen fortsätta till tandläkaren och efter det rida en till häst.
Jag har hand om Ticcis nu i 3 veckor och ska hålla igång henne, även körningen som Johanna visade mig lite i lördags.

Da hat eine neue Woche angefangen und ich habe ein bisschen zu tun.
Erst Arbeit bis um 1, dann gleich nach Hause um ein Pferd zu reiten, weiter zum Zahnarzt um danach noch ein zweites Pferd zu reiten.
Ich kümmere mich die nächsten 3 Wochen auch um Ticcis und werde sie sowohl reiten als auch fahren, Johanna hat mir die Gründe am Samstag gezeigt.

Ticcis vilar på vägen hem från Ryasjö hästgård i somras
Ticcis ruht sich aus auf dem Weg nach Hause von Ryasjö Pferdehof im Sommer


hemma

Nu har jag landat i sängen på gården efter att ha avverkt ca 80mil på 2 dygn. Tröt som tusan och så ska jag upp kl 3.40.
Väntar er några kort.
Kommer skriva mer i morgon om vad jag har gjort hela helgen.
God natt.

Jetzt bin ich auf dem Hof im Bett gelandet nachdem ich ungefähr 800km in 2 Tagen gefahren bin. Supermüde und muss um 3:40 wieder auf.
Morgen schreibe ich dann was ich das ganze Wochenende so gemacht habe.
Erwartet einige Bilder.
Gute Nacht.


RSS 2.0