dressyr idag

Idag trimmade jag lite dressyr igen. Själv tyvärr men det kändes bra ändå.
Jag skrittade ut en sväng först samt började jogga lite på grusvägen. Väl i manegen (tänkte rida i paddocken först men ponny-lektionerna pågick där så fick nöja mig med ridhuset) joggade jag några varv till innan jag övergick till galopp. Först lite kravlöst i båda varven och sen krävde jag lite mer ställning. Sammy har lite svårare att böja och ställa till höger men det kändes som om det blev lite bättre idag.
Efter det gick jag lite på traven. Red lite på kvartslinjen och gjorde övergångar till skritt där han skulle förbli rak och inte vingla en hit och en dit med rumpan. Det blev rätt bra och efter det gjorde jag skänkelvikningar. Sedan fick han (vi) pausa lite innan vi gav oss på mer galopparbete.
Vi började i vänster varv där jag fattade galopp ut ur volten och sen tog vi en 10-15m-volt vid varje bokstav, lite beroende på hur han kändes när vi kom till bokstaven. Det räckte med ett varv runt innan det var dags för en mikropaus. Gjorde sen samma sak i höger varv och det rätt bra där med. Ett varv här med och en mikropaus igen.
Sedan gav vi oss lite på den förvända galoppen igen. Jag började med högergalopp och vände snett igenom för att hamna förvänd och sedan snett igenom igen för att hamna rätt. Detta gjorde jag 2 varv och han bröt inte av eller bytte en enda gång här.
Sen tog vi det även i vänstergalopp. Här blev det samma problem som i veckan- han bytte fram i svängen och sen bytte han tillbaka. Det tog några försök innan vi kom igenom hela svängen utan byte och då fick han pausa igen.
Till slut villa jag ckecka av galopphjälperna lite. Detta gjorde jag genom att fatta förvänd galopp på kvartslinjen och tanken var att rida igenom kortsidan i förvänd och sedan in på diagonalen direkt och kommer ut i rätt galopp.
Här började jag i vänster varv och fattade högergalopp, och det gjorde vi tom från skritt och Sammy gjorde det klockrent. Inga problem alls i det varvet så jag gjorde det bara en gång.
Bytte till höger varv direkt och här gick det inte lika bra. Fattningarna gick ok men sen bytte han varje gång genom svängen. Det slutade med att han började fatta fel galopp så jag tog fattningen från trav istället och gav honom mer plats genom svängen och genade mycket mer än i andra varvet. Detta funkade och vi fick till en båge utan att han bytte och då fick han galoppera av lång och låg i rätt galopp innan jag började trava av.
Det är väldigt nyttigt med förvänd galopp. Och väldigt avslöjande. Jag fick rida ordentligt så han inte bara föll isär och jobba honom genom svängarna. Formen är inte där än pga styrkebrist men det kommer.
Han var väldigt fin på slutet iaf fast han var rätt trött.
Skrittade av en liten sväng ute med innan han fick komma in och få sina vitaminer.
 
Sammy hösten som 3-åring på Strömsholm
 
 

gårdagen

Jag var väldigt trött igår när jag kom hem och skulle dessutom jobba även idag så valde att slappa bara och sedan gå och lägga mig.
Lite spontant var jag med i hopp-specialen igår. Tog min bates och la under en kilpadd så den lyftes upp bak (det är där den inte passar, fram är jättebra). Sammy var glad över att få hoppa lite igen, det var nästan 2 veckor sedan han fick se hinder nämligen.
Vi började med att värma lite fritt i skritt och trav innan vi gav oss på första övningen som bestod i travbommar på båda diagonaler. Vi red i en stor åtta och började variera sitsen mellan lättridning, lätt sits och djup lätt sits. Innan vi pausade la vi även in lite galopp. Så först travbommar, sen galoppfattning och galopp genom kortsidan innan vi bröt av igen och över dom andra bommar. Sammy fattade rätt galopp alla gånger utom just allra sista, men det var nog jag som slarvade lite. Tog om den och det blev rätt. Efter några varv fick vi pausa innen vi gick på dom nästa travbommar som låg på kortsidan på ett mindre voltspår.
Samma här med att variera sitsen och hästarna skulle självklart inte bli störd av bytena. Sammy och jag tappade bjudningen lite i början när jag växlade från lättridning till lätt sits men sen fick jag kläm på det.
Ytterligare en paus och vi tog tag i galoppbommarna som låg på den andra kortsidan. Inga problem här så det räckte med 2 varv.
Sedan travhoppade vi ett cavaletti med travbom för och galoppbom efter. Den serien låg på medellinjen så man hoppade från långsida till långsida. Viktigt här var att man verkligen red rakt fram och inte fuskade och genade redan över den andra bommen. I första försöket stannade Sammy (dålig förberedelse och tempo av mig) men sen flöt det på. Han tom landade mestadels i höger galopp och det är ett framsteg då vi har haft problem med just detta.
Till slut gjorde vi en lite bana som gick i serpentinbågar. Vi började i vänster varv med travbommarn, vände upp och travhoppade cavalettin, höger varv och vänder upp på ett kryss och sedan vänster varv och galoppbommarna.
Jag är väldigt nöjd med Sammy och utvecklingen vi har gjort. Han börjar bli starkare och starkare för varje pass nu. I princip alla fattningar sitter och han tar dom på fläcken (ibland blir det nåt travsteg extra, t.ex. när han börjar bli trött). Han var även väldigt positiv och med hela träningen igenom.
 
Här syns iaf travbommarna, resten skyms lite av hästarna. Men men...
 
/Maddel

uteritt, förvänd galopp och slitna brodd

Ungefär så kan man sammanfatta min hästdag.
När jag kom till stallet tog jag in Sammy så han kunde torka samt hinna äta lite innan hovis kom. Körde även ut foder i stora hagen, alla hästar höll på att svälta ihjäl. ;)
Tyvärr hade hovslagaren skadat handleden så han kunde inte sätta på skon men jag fick en ny sko iaf. Vi får se när Myran hinner slå på den.
Red sen ut tillsammans med Bettan och hennes häst. Det blev en trevlig liten runda med lilla klätterbacken och lite trav. Väl tillbaka på gården red jag lite i paddocken och började med förvänd galopp. Sammy har nu blivit väldigt säker i fattningarna så det är allt dags.
Jag började i höger varv och sen vände jag snett igenom så jag hamnade i den förvända galoppen och sen var tanken att vända snett igenom igen för att hamna rätt. I första försöket bröt han av typ i hörnet. Andra gången var jag beredd på det och drev på mer så vi klarade hela kortsidan. Tog sen samma en gång till så att det blev en stor åtta.
Bytte sedan till vänster varv och då blev det lite jobbigare. Han bröt inte av men däremot bytta han fram för att sedan byter tillbaka. I det här varvet fick jag inte riktigt till det utan att han bytte men i tredje försöket bytte han tillbaka efter 2 språng iaf så det blev framsteg ändå.
Joggade ner honom lång och låg några varv och sen gick vi in.
 
En nöjd grabb efter ett kort men bra pass i paddocken. 
 
Lite skillnad på brodden. Alla fyra var nya när jag satte in dom för exakt 4 veckor sedan. Skillnaden är den att dom nerslitna är sådana som följer med broddlådan som man kan köpa. Dom andra köpte jag lös. Jaja, nu är han utan broddar. Det kanske fryser på nån gång men jag tror ändå på att vintern är över.
 
/Maddel
 

utan missöden

Idag red jag ut en sväng på Sammy och vi klarade oss helt utan missöden. Han var lite spänd och "skyggade" för snövallar men annars gick han fint framåt.
Vi var ute ca 45min och hann med 2 klätterbackar. Jag lät dock bli att galoppera idag. Red i dressyrsadeln och den känns bara bättre och bättre. Jag har även pratat med Myran och så snart jag har fått såld min Bates så betalar jag för dressyrsadeln. Nu har Sammy alltså både en hoppsadel som kommer sitta som gjuten på honom och en dressyrsadel. Bortskämd är bara förnamnet. ;)
Var även en sväng på Hööks direkt efter jobbet för att köpa en ny boots och passade på att köpa en ny hjälm med. Ramlade ju av för några veckor sen och landade, som vanligt, på huvudet. Ingen skada skedd dock.
Stannade även till på Eko-hallen för att köpa en ny hink med e-vitamin då den förra hade tagit slut.
I morgon kommer Jens och slå på Sammys tappsko och efteråt tänkte jag trimma lite dressyr.
 
Charmigt värre :D
 

Sammys foder

Tänkte bara skriva lite snabbt om Sammys foderstat. Inte för att det är så mycket att skriva om. ;)
Han har fri tillgång på analyserat hösilage med superbra värden. Detta märks på honom då han har lagt på sig lite för mycket just nu samt att han är väldigt pigg. Jag gissar på att han äter ca 15-20kg om dagen.
Sen har han även tillgång till halm i ligghallen. Det enda jag ger honom extra är vitaminer i pelletsform (han får ju inget krafftfoder som jag kan blanda det med så pellets funkar bäst) samt selo-e, ett tillskott med Selen och vitamin E för muskler och leder.
Att han är i lite överhull just nu gör absolut inget då han kommer vandla om en del i muskler. Mycket lättare att bygga muskler än om dom är för smala, det har jag lärt mig iaf.
Ska försöka ta ett nytt kort på honom i morgon så man kan jämföra med hur han såg ut i januari.
 
På promenad för några veckor sedan.
 
/Maddel
 

longering

Då det inte blev någon motion igår (utom massa brall i paddocken när Sammy släpptes in tillsammans med ridskolans hästar) longerade jag honom idag istället. Tänkte egentligen sätter på bootsen så han inte sliter för mycket på hoven i onödan men hans hovar har vuxit så bra så han har gått upp en storlek. Detta betyder att jag måste köpa en ny. På torsdag kommer hovslagaren och sätter på en ny sko.
Longeringen gick bra iaf, han ömmade inte på hoven som tur är. 
Sammy tyckte dock att det var lite jobbigt att behöva gå lägre med nacken men jobbade på bra ändå. Goguen hängde för det mesta rätt löst (har den på det längsta i uppvärmningen och sedan kortade jag bara en ögla) så det räcker att ha på den som fingervis vart han ska var med huvudet. Tanken är att longera/tömköra 1 gång i veckan med gogue och sen kanske även nåt ridpass med den. Endast i en övergångperiod tills han har fått styrkan att gå i den formen av sig själv.
I morgon åker jag till Hööks för att köpa en ny boot och sen tänkte jag rida ut en sväng. I dressyrsadel! Kommer nog strunta i galoppen, eller kanske bara tar en kort galopp. Men klätterbacken kommer jag rida iaf.
 
Jag är sugen på att hoppa men det får vänta tills jag får min sadel tillbaka. Min Bates är ju då till salu nu. Det är dock en i stallet som ska provrida den. Köper hon inte den lägger jag ut annons
 
/Maddel
 

brun sadel, resten svart

Jaha, då har sadelmakaren varit här och kollat igenom lite sadlar.
Köpte ju förra året en begagnad Bates Elevation av en kompis som låg jättebra på Sammy- då. Men inte nu längre. Den är för böjd bak så den tippar och jag hamnar i bakvikt.
Vi provade då Ophelias gamla Pessoa som vi gick omkull med (bommen är hel, kontrollerad av 3 sadelmakare inkl. dagens) och voila- den passar nästan perfekt nu. Sadeln ska bara stoppas om lite så att den kommer upp lite mer bak och så bytte vi koppjärn. Det var ett normal-stort koppjärn i men när Ophelia landade på den tryckte hon till den så den är extra-vid nu. Vi bytte till vid och det passar perfekt.
Är ändå rätt glad för det då den sadeln är såååå skön att rida i. Enda nackdelen är att den är brun. Men det struntar jag i. Vi får mixa helt enkelt och kör på resten i svart. Jag tänker inte byta färg på all utrustning, dom pengar har jag inte. Niklas tog med sig den nu då så jag är utan hoppsadel tills nästa vecka. Han kommer även lappa över dom hål som blev i fram- och bakvalv.
Vi kollade även på Myrans dressyrsadel som jag var rätt säker på att den ligger bra och det gjorde den. Trots att det är en Stübben trivs jag oförskämt bra i den så jag kommer nog köpa den. Ska bara lösa detaljerna. Fördelen med denna är att den är svart också. ;)
Det blev ingen longering idag, det hann jag inte med innan Niklas kom. Sen har Sammy tappat en framsko så hovis måste också tar sig hit.
Det var väl min häst-dag. Jag får se vad jag hittar på med honom i morgon. Blir nog longering då istället.
 
/Maddel
 

schema vecka 9

Då ska jag se om jag får ihop ett schema för nästa vecka.
måndag: longering med gogue samt sadelprovning
tisdag: vila alternativ promenad
onsdag: uteritt eller dressyträning
torsdag: beroende på onsdag antingen uteritt eller dressyrträning
fredag: promenad
lördag: uteritt
söndag: hoppning
 
/Maddel

bockningar och avbockning

Idag blev det en uteritt för Sammy och mig. Tanken var att rida samma runda med en lång galoppsträcka som förra veckan och sedan uppför en lång klätterbacke hem.
Galoppsträckan var poppis även idag och jag fick kämpa för att hålla honom i det tempot jag bestämde. Efteråt var jag rätt slut och han med. Till klätterbacken kom vi tyvärr inte då det var en elledning som hade gått av i skogen och lagt sig över vägen. Vi tar den backen en annan dag med åtkomst från andra hållet helt enkelt.
På väg hem skrittade jag en del lång och låg och där kom första bockningen rakt upp i luften som jag lyckades sitta kvar i iaf. Andra gången travade vi, även nu lång och låg, och samma här- pang så flyger han upp i luften och jag ligger på backen. Upp igen och fortsätta trava lite innan vi skritta hem resten. Väl på gården skvätter han till en gång för nånting och flyger framåt men jag satt kvar.
Allt i allt en ok uteritt men jag har lite att klura på. Jag gillar inte att behöva tar tag i honom så mycket i galoppen just nu men samtidigt känns det så där att betsla upp en 5-åring. Det finns både för- och nackdelar med att fortsätta på samma bett och betsla upp. Fundera på baby-pelham isf eller jaktkandar, detta är dom snällaste bett jag kan komma på med lite hävstång. Får kolla runt lite bland mina vänner om någon har nåt av betten så jag kan låna hem och prova först. Svårt det där, samtidigt kommer det bara var i en övergångsperiod. Jag tror att det har mycket att göra med att han blir starkare och får mer kondis nu och jag vill gärna bryta mönstret innan det går överstyr även om han inte bockar i galoppen, än!
Så, om någon av mina vänner läser detta och har ett baby-pelham (rakt eller 3-delat) eller ett jaktkandar/kimblewick i 12,5 som jag kunde få låna så vore det jättesnällt.
 
Här en printscreen från dagens ridtur, använde faktiskt runkeeper idag för att mäta rundan.
 

videon från våran LC:1 start

Då jag är morgonmänniska fixade jag video redan kl 6 i morse. Sen tog det 3h!!! för youtube att ladda upp och bearbeta den? Hjälp! Ja ja, här är den iaf.
OBS!!! Jag vet om mina brister som t.ex. oroliga händer och annat smått och gott och det är precis därför jag tränar fär tränare regelbunden. Tack för visat intresse. :)
 
P.S.: Glöm inte att trycka på kugghjulet längst ner till höger och ställa in HD, det blir väldigt suddigt annars.
 

Berättelsen om Blodet

Jag tänkte börja lite med en ny kategori som heter "recensioner" och försöka att recensera böcker, filmer, serier osv.
 
När jag håller på med stalljobb lyssnar jag i princip hela tiden på ljudböcker. Detta leder till att jag lyssnar på 2-4 böcker i månaden. Väldigt smidigt när man inte har tid längre att sitta ner och läsa. Jag använder mig av Storytel och detta kostar 169kr/månad för unlimited.
 
Första serien ut är en bokserie i fyra delar skriven av Anders Björkelid och heter "Berättelsen om blodet". Böckerna i serien heter Ondvinter, Eldbärare, Förbundsbryterskan och Frostskymning.
Serien handlar om tvillingarna Wulf och Sunia som förlorar sin far och efter detta ger sig ut på en lång resa för att bekämpa Kylan som sprider sig över landet. Under resans gång får dom reda på att dom är av ett speciellt släkte och "av blodet" som medför bland mycket annat ett ovanligt långt liv. Även olika magiska egenskaper ingår vilka båda två upptäcker bit för bit.
Medans tvillingarna upptäcker mer och mer om sig själv och sin släkt lär dom känna nya människor och andra figurer på vägen. Både dom som hjälper och dom som stjälper Wulf och Sunia i sin jakt på sanningen och sina försök att avslöja hemligheterna bakom deras härkomst.
Jag tycker att det är en väldigt bra serie och väl värd att läsa/ lyssna på. Kortare stunder kan berättelsen bli något seg men i det stora hela flyter den på väldigt bra. Det finns mycket nytänkande både när det gäller väsen och egenskaper och detta gillar jag.
 
Så, min första recension är färdig. Med flit skrev jag inte så mycket mer om händelserna då jag inte vill avslöja för mycket utan var och en får ta reda på det själv.
 
Jag får se hur ofta jag kommer att skriva en recension. Kanske en gång i veckan? Dessa kommer säkert att utvecklas under tiden och blir lite mer utförligt men idag får ni nöja er med denna.
 
/Maddel

födelsedag och dressyr

Då var dagen d här. Sammy och jag var med på klubbtävlingen på Tokarp. Vi red LC:1 2015 då och det kändes bra hela programmet igenom. Förväntade mig något mellan 56-57% och jag fick ihop 57.04%. Det var bedömning clear round så det blev en rosett då man behövde rida ihop 55% för att det skulle räknas som en sådan.
Jag är väldigt nöjd med detta då det är en förbättring. Våra svagheter är fortfarande halterna och övergånger. Det blir att träna, träna och träna ännu mera på detta. Vi har ju bara lite press på oss då vi ska var med på div||| dressyren i år. :D
Något firande blev/blir det inte däremot då jag hade så mycket att göra dom senaste veckorna. Fick iaf ett restaurang-besök av Myran och Lena i present och pappa och mina farföräldrar har fört över lite pengar.
 
Longerade Sammy en snabbis innan tävlingen då han hade ett litet sår precis över knäet på ett framben när jag tog in honom. Han var lite varm och svullen runt själva såret så jag ville se om han haltar pga detta men det gjorde han inte. Därför valde jag att starta med honom ändå.
 
Här ett kort på protokollet. Första gången jag får 6:or rakt igenom på det allmänna intrycket. Det går framåt även för mig.
 Nu ska jag avrunda kvällen lite och titta på film.
Just det, min ritt blev ju filmat med! Ska fixa det så den dyker upp här någon gång på kvällen.
 
Bye
/Maddel

stalljobb men ingen ridning

Ja, som rubriken redan antyder hann jag inte rida idag. Hjälpte till att ta in hästar och sätta fast ponnys inför dagens lektioner samt fodrade ponnys och körde ut foder till hingstarna. Jag blev färdig typ 30min innan första lektionen skulle börja så Sammy fick vila idag.
I morgon ska jag dock hinna då vi ska tävla dressyr på lördag. Jag har anmäld oss till LC:1 så vi får se hur det går. Fundera redan på hur jag ska lägga upp framridningen, har lite tanker kring den som jag tänkte testa i morgon.
Nu ska jag strax söka upp sängen, upp och hoppa kl 3 i morgon.
 
God natt
 
P&J i Alingsås i somras
 

tömkörning

Se där ja, jag orkade aktivera min pålle idag. :D
Det blev lite tömkörning i manegen och det gick ok iaf.
Jag började med att skritta igenom LC:1-programmet som vi ska rida på lördag så vägarna sitter iaf. Efter det fick han jobba lite i både trav och galopp på volten i båda varven och som avskrittning körde vi igonom programmet en gång till.
Det är inte så lätt att köra rakt fram kan jag ju säga. 
I morgon får vi se vad jag hittar på. Blir kanske lite dressyr/markarbete. Pga blankis precis överallt går det inte att rida ut just nu. Då menar jag alltså att trava och galoppera ute. Skritta fram och av funkar om man har broddar men inte mer.
 
Sen en annan sak: med tanke på en olycka som hände i stallet idag och som kunde ha slutat riktigt, riktigt illa kommer jag från och med nu alltid bära hjälm även när jag "bara" ska ta in en häst. Många kanske redan gör det och det är nog även en rekommendation att man vid varje hantering av häst ska bära hjälm men ja, jag har varit slarvigt med detta utom vid själva ridningen. Detta blir det nu ändring på då det faktiskt är den billigaste livsförsäkring man kan ha!
 
Kram och hej
/Maddel

ledig från stallet

Jag tog mig friheten att ta stall- och hästledig både igår och idag då vi hade mycket på jobbet pga semledagen. Även om jag tom fick sluta 15min tidigare igår var att jag skulle försöka lägga mig vid 17.30-18 då väckarklockan ringde kl 2. Det gick väl sådär men jag överlevde dagen iaf. Var bara snabbt på Tokarp för en liten fika och sen stack jag hem.
I morgon får jag se hur jag mår/ hur trött jag är om det blir ridning och/eller stalljobb. Sömnbrist märker jag oftast av första 1-2 dagar efter...
mitt hjärta <3
 

dags för lite update

Hann kanppt med mig själv i veckan så därav utebliven uppdatering. Jobbade som sjutton och sen skulle ju även Sammy ha sin beskärda del.
I måndags blev det tömkörning, som planerat. Det gick jättebra och han var väldigt fint på slutet. Nu ska jag försöka att få in ett tömkörningspass iaf varannan vecka.
I tisdags blev det en promenad på ca 20min.
I onsdags blev det dressyr-träning för Frasse och nu börjar det hända lite grejer. Han har musklad sig lite mer nu och fått mer styrka. Detta leder till att han testar lite mer och försöker kommer undan jobbet lite samtidigt som han inte orkar gå i en bra form särskilt länge än. Han vill gärna gå med hög nacke så mitt jobb nu är att få honom att sänka nacken och sträcka ut hela överlinjen. Han har jättesvårt för det i början av passet men på slutet och efter en del galopp går det lättare. Frasse sa även att han har svårt med samlingen då han redan från början trampar under sig väldigt bra. Detta leder till att det blir samling redan när han börjar gå på tygeln och då blir det jobbigt för honom. Hoppas jag förstod detta rätt nu. ;) Hur som var han väldigt fint på slutet även här och det är bara att fortsätta nöta.
I torsdags blev det lite löshoppning. Där var Sammy på riktigt bushumör och lurade oss 2 gånger så han lyckades smita ut från gången precis när jag släppte honom genom att göra en tvärvänding helt utan förvarning. Detta la han dock av med när hindret blev lite högre. Till slut tog han sig över 1.25m lätt som en plätt. Han kommer nog inte löshoppas högre än så då han har bra avståndsbedömning (svårt att komma fel med en bom och två hjälphinder men tror ni fattar) och även bra balans i språnget. Dom flesta språng hamnade även på film så nu väntar jag bara på att få dom.
I fredags fick han vila då jag jobbade 10.5h och var helt mosig efteråt.
I lördags var jag först funktionär på GP:n i Borås och efteråt red jag ut en sväng på Sammy. Det blev galopp på banvallen och sedan klätterbacken och en galopp till. Han har kommit på det där med att galoppera fort nu och försöker varje gång att springa fortare och fortare så jag får faktiskt kämpa en del så det inte blir hejdlöst sken. Som tur är bockar han inte utan bara drar till med nåt större galopp-språng, inga problem att hänga med iaf.
I går var jag också funktionär och sedan hoppade jag lite med Sammy. Det var väldigt bra att stå bredvid dessa stora hinder hela helgen. Jämför man dessa 1.35m/1.40m/1.45m-hinder med mina 90cm som jag började på så såg det väldigt fjuttigt ut. Tanken var att hoppa något högre än jag har gjort innan så jag byggde på en diagonalen bom-3m-cavaletti-6.5m-räcke och på den andra diagonalen samma fast med oxer. Detta gick då att hoppa som en stor 8. Till slut låg räcket på 1.10m och oxern på 1.05m. Det kändes rätt bra och jag hängde med även när vi kom lite fel in över bommen. Framsteg på alla plan så jag är nöjd.
Nu blev det ett långt samlingsinlägg men hoppas någon orkar läsa ändå.
 

väntar

Jag är i stallet och väntar på min tur...

schema vecka 7

Så här är planen för Sammy denna vecka:
Måndag- tömkörning för Anders Eriksson
Tisdag- promenad
Onsdag- uteritt eller dressyrträning
Torsdag- löshoppning
Fredag- promenad
Lördag- markarbete
Söndag- dressyr
Lördag och söndag är jag även funktionär på GP:n, det ska bli kul.

bortskämd häst

Igår blev Sammy lite bortskämd igen då han fick massage för tredje gången på lika många månader.
Även denna gången var det bara lite småsaker som släppte fort. Han är i bra skick, min lille grabb.
Sammy njuter...
RSS 2.0