hoppningen igår

Som planerad tog jag några språng med Sammy igår. Använde mig av banan från tävlingen men ändrade oxrarna så jag kunde hoppa dom från båda håll.
Sammy kändes fin i uppvärmningen och var pigg och framåt. Började hoppa fram på några räcken som stod på diagonalen och bytte varv några gånger. Här började jag även att kräva av honom att byta galopp när han landar fel. Detta händer för det mesta när vi ska ut i höger varv. Innan har jag saktad av och fattat ny galopp men nu är det dags att han byter. Det funkade hyfsat även om han bockade lite i bytet.
Själva hoppningen gick också ok. Jag gjorde 2 hål till i mina stigläder då jag upplevde dom något för långa i hoppningen och det blev lite skillnad.
Jag hade inte tänkt att ta många språng alls med tanke på lördagens galopp-pass. Mjölksyran slog till redan efter ca 15 språng och då började han att bli dragig och slutade lyssna. När jag hade fått ignom några förhållningar och fått till några bra språng avslutade jag. Det blev väl ungefär 25 språng och alla hinder låg på 80cm.
Idag var vi ute på en promenad som tog 55min. Välbehövligt både för honom och mig.
I morgon är det Myrans tur att rida honom så jag kommer mocka lite skit.
 
Bye
/Maddel

schema för vecka 14

Måndag- promenad
Tisdag- Myran rider vila
Onsdag- kort uteritt och lite dressyr samt vaccinering
Torsdag- promenad
Fredag- Myran rider
Lördag- kort uteritt och lite dressyr
Söndag- hoppning

veckan som gått

Knappt nåt inlägg om ridning denna vecka så nu gäller det att skriva ikapp.
I måndags red jag ut med Sammy och det var väldigt kravlöst i alla gångarter så han fick sträcka ut lite efter dressyr-helgen.
I tisdags red Myran honom och då blev det lite dressyr igen.
I onsdags fick han vila och så blev han skodd.
I torsdags red jag ut en kort sväng och sen hoppade jag lite i paddocken. Jag hade 4-studsen och sen en 2-kombination. Inga höjder utan studsen låg på 60cm och kombinationen på 85cm. Allt i allt blev det 50 språng. Detta låter mycket men om man tar isär det så hoppade jag studsen 8 gånger (32) och sen kombinationen 9 gånger (18). Jag tror om alla räknar sina språng under en hoppträning skulle dom bli förvånad över hur många språng man tar egentligen.
I fredags red Myran honom igen och då red hon med i hopp-specialen. 
I går red jag ut och det blev en runda med massa galopp. Myran förklarade en jättefin runda med härliga grusvägar för mig så den tog jag. Red lite fel dock så den tog längre tid än tänkt. Men vägarna var perfekt att träna allt möjligt på i galopp. Det var långa backar uppför, sedan fick han även galoppera i svag lutning nerför och svängarna var perfekt till att träna förvänd galopp. Vi galopperade nog 20-25min sammanlagt med mikropauser. När vi var i stallet igen fick han sig en dusch från topp till tå i vårsolen samt att jag stretchade honom ordentligt. Släppte honom sen i manegen så han fick rulla sig och det tyckte han var gott. Han hade tom energi kvar och busade lite så det känns bra.
Idag får jag se lite om han har träningsvärk för tanken är att hoppa bana. Det är P&J i stallet och då passar jag på att hoppa lite efteråt. 
 
 
 

tävlings-planering

Här är en uppdaterat lista på vårens tävlingar. Det blir bara dressyr och det beslutet känns bra.
5/4- Essunga LC:1
12/4- Gäsene omg 1 i div 3 LC:1 och LC:1
18/4- Herrljunga LB:1
3/5- Ulricehamn omg 2 i div 3 LC:1 och LC:1
14/5- Borås LB:2
30/5- Svenljunga omg 3 i div 3 LC:1 och LC:1
Det ska bli väldigt intressant hur våran utveckling ser ut under vårens gång.
Om bara matte kan lära sig att INTE titta ner på hästen, han försvinner inte. :P
Kortet tagen av Therese Helg
 

bra hovar kommer inifrån

Idag var det dags för Sammy att får nya skor. Han lyckades ju att trampa av sig en framsko för ca 3 veckor sedan som snälla Lena slog på, bara 2 dagar senare drog han av sig den andra framskon. Även den satte Lena på. Och ytterligare några dagar senare drog han av sig första framskon igen. Detta har dock inte det minsta att göra med slitna skor eller dåligt utfört arbete utan det beror på att Sammy växer, igen. Han är lite bakhög igen så det lär ryka lite skor här och var den närmaste tiden. Boots på vid ridning!
Hur som var det inte detta jag ville skriva om utan om själva kvalitén på hans hovar.
När Jens började sko Sammy för drygt ett år sedan var hans höger bakhov sne och flöt ut på sidan. Idag var han i princip rak.
Sammy hade även lite problem med hålväggar dock var det inte så illa att dom gick sönder. Jens sa bara att han kände att sömmen inte riktigt tog så hoven var mjukare där helt enkelt. 
Sulömhet var också ett litet problem men inget som märktes av iaf.
Idag hade han inte en tillstymmelse till hålvägg och när jag nämnde att Sammy inte var det minsta öm i framhoven trots att han har gått utan sko i ca 2 veckor upptäckte vi att han har fått tjocka och starka sulor. Så var inte fallet vid förra skoningen.
Hur kommer det sig då att han har det nu? Hovar tar lång tid att växa, ca 1 år från kronranden när till bärytan. Sammy kom in från betet i slutet av oktober och går sen dess på fri tillgång hösilage med perfekta värden. Trots att det bara är 5 månader så har det hänt mycket med hans hovar, och endast positivt. Hans hovar är så bra nu att vi nog kommer dra av skorna nästa gång då han sen ändå ska få några veckor sommarlov.
Jag kommer alltid förespråka en noga uträknat foderstat baserat på så mycket grovfoder som möjligt. Det enda extra han får är vitaminer (i pelletsform) då dessa inte är farligt om det blir för mycket medans en brist kan påverka hela hästen.
Allt i allt ville jag bara få fram hur viktigt det är med en balanserad foderstat som innehåller allt. Och att man inte behöver ge en massa kraftfoder och/eller tillskott. Har hästen dåliga hovar t.ex. kolla över fodret: får den allt den behöver eller är det brist på nånting? Det mest optimala är att ha analys på sitt hö/-silage så att man får riktvärden iaf. Även jag har fodrat oanalyserat silage i många år och hade förmodligen kunnat spara många tusenlappar bara genom att få reda på om min häst verkligen behöver kraftfoder. Oftast rubbar kraftfoder nämligen balansen och då blir det fel.
Citat från Jens: "Vad du än ge honom, sluta inte."
Så, summan av kardemumman: Sammys hovar har aldrig varit så fina som nu även om dom inte är perfekta, än. Och detta helt utan tillskott och andra konstiga påhitt.
Jag avslutar här med en bild från lördagens träning. Här ser ni även bootsen jag använder vid tappsko. Funkar toppen och jag tränar bekymmerslöst även hoppning med den. 
 

veckans schema

Måndag: uteritt
Tisdag: Myran rider
Onsdag: vila och skoning
Torsdag: uteritt och markarbete
Fredag: uteritt
Lördag: promenad eller vila
Söndag: uteritt och markarbete
Inga träningar denna vecka och mycket ut. Det kommer han gilla.
Någon njuter...

privat-träning

Då var dagens träning för Frasse avklarad. Egentligen skulle jag ha ridit med en till men hennes bil gick sönder och därför kunde hon inte komma. Privat-träning för mig istället, inget mig emot.
Idag låg mycket fokus på övergångar både upp och ner och att Sammy skulle behålla framåtbjudnigen och formen och jag fick jobba med att ge efter på innertygeln i samma sekund som övergången sker.
Vi började med att rida på volten och bara får honoim att ge efter framåt-neråt och höja ryggen. Detta går mycket bättre nu än för 2 veckor sen så det har hänt en del. När det kändes bra i båda varven började vi med övergångerna trav-skritt-trav. I början tog det rätt lång tid efter avsaktningen innan vi kunde sätta igång i trav igen men det blev bättre och bättre ju längre vi red. Allt gick ut på att vi till slut kunde sakta av, skritta ca 6 steg och sedan trava igen.
Samma tänk gällde trav-galopp-trav och där blev det även lite extra-jobb med fattningarna då jag gärna lutade mig framåt precis innan fattningen och då blev det ju inte så bra. Efter några fattningar hade jag fått kläm på det också och det blev genast en annan kvalitet. Just i galoppen fick jag också jobba på att räta upp honom och får med inner bak i svängarna. Detta blev lite jobbigt för Sammy och han gjorde lite bocksprång här och var.
För att checka av alla övergångar red jag sedan på stora mittvolten och Frasse bara ropade gångarten jag skulle rida i. Detta funkade ypperligt även om både Sammy och jag började bli lite trött.
Allra sist red vi några punkter ur LC:1-programmet så som den fria skritten med att korta tyglarna och sedan trav och galopp. Här har vi problem med att Sammy börja stressa lite så snart jag korta tyglarna och kör upp huvudet och nästan börja takta. Efter några gånger där jag gav långa tyglar och kortade och långa tyglar osv var han mer avspänd iaf.
Även halten när man vänder rakt över kollade vi på. Här har jag det problemet att Sammy tar ett steg bakåt så Frasse tipsade mig om att skritta några steg innan halten. När vi provade det gick det mycket bättre och vi fick till en godkänt halt.
Att skritta några steg är ok i LC-programmen och ger inte avdrag så jag är väldigt tacksam för just det tipset. Andra tips jag fick var t.ex. att jag skulle börja trava innan hörnpasseringen för att få igång traven bättre och sedan fatta galopp direkt vid bokstaven. Detta för att får så mycket tid som möjligt att förbereda mittvolten. Avsaktningarna skulle jag också göra i hörnen så att jag kan tar hjälp av ställningen i själva hörnet.
Jag fick även en lapp med lite hemläxor som jag ska träna på lite extra. Allt i allt en bra träning med lite nya saker att träna på ny.
I morgon blir det Pay & Ride där jag rider igenom LC:1-programmet 2 gånger, första gången med muntlig kritik och andra gången får jag protokoll. Jag hoppas på att förbättra mina procent från för 4 veckor sedan.
Nu är det dags att lägga sig.
 
Bye
/Maddel

kort kvällsinlägg

Klockan är 22.35 och jag är fortfarande vaken. Detta kan dock bero på att jag sov nästan 3 timmar när jag kom hem. ;)
Sammy fick lösgaloppera i paddocken både igår och idag och han var pigg och glad.
I morgon är det dags för Frasse-clinic i Ulricehamn så det ska bli kul. 
Myran red ju Sammy i tisdags och hon tog honom faktiskt när hon tränade för Frasse. Det blev en träning med mycket lösgörande har jag hört och han hade skött sig fint.
Efter onsdagens hoppträning är jag verkligen på g och vill träna ännu mer för att sen rida grymma rundor efter sommaren när det blir hopptävlingar igen.
Jaja, något svammligt inlägg så här dags så nu ska jag uppsöka sängen och inte somna i soffan som jag vanligtvis gör på fredagar, och lördagar med för den delen.
 
God natt
/Maddel
 
Hoppas på att kunna bomba med lite bilder från clinicen, en kompis skulle visst var där och fota. :)
 

så jäkla bra

Efter lördagens tävling kändes det väldigt skönt att få någon sorts revansch och göra en riktigt bra träning.
Både Lena och Myran var okry så jag fickl en privat-träning för Ulf. Och det blev intensivt. Vi hade en studs-serie med 4 små räcken på ena långsidan, sen muren på diagonalen (bara för att kunna byta varv) och sedan en 3-kombination med räcken på andra långsidan.
Efter uppvärmningen började vi på studsen i höger varv. Vi hoppade igenom den 3 gånger innan vi mikro-pausade och sen fortsatte i vänster. Här tog vi 2 varv och sen över muren. Till sist la vi även till kombinationen så att jag hoppade studs- snett igenom över muren och sen kombinationen.
Allt detta hoppade vi flera gånger tills allt stämde- jag kunde hålla ihop Sammy med lätt kontakt och följsamhet rakt igenom.
Muren höjdes så den låg på 120cm på slutet, och detta hoppade vi utan problem. Det tog visserligen 3-4 försök innan vi kom över utan att riva men Sammy tvekade aldrig utan bara hoppade. Kombinationen låg sen på 75-90-100cm. Allt kändes lätt som en plätt men så är det ju alltid när man har tränaren med.
Ulf snålade inte heller med beröm när jag travade av och han tyckte dessutom att det var stor skillnad på Sammy både styrkemässig och vad gäller lydnaden.
 
 
 
 

 
Efteråt föjlde jag med när en barngrupp skulle rida ut. Bara som fotgängare så fick mig en liten promenad också.
Nu ska jag titta på nåt serie-avsnitt innan det är dags för sängen.
 
/Maddel

Jag har fattat ett beslut

Då jag har en svacka/ känner mig osäker med hoppningen just nu kommer jag inte tävla hoppning och fälttävlan nu på våren, istället koncentrerar jag mig mer på dressyren. Jag kommer dock fortsätta att träna hoppning och även terräng sen annars kan det inte bli bättre.

schema vecka 12

Glömde helt att skrivs Sammys veckomagasin...
Måndag: uteritt och sen lite markarbete
Tisdag: Myran rider Sammy
Onsdag: hoppträning för Ulf
Torsdag: promenad och lösgalopp
Fredag: promenad och lösgalopp
Lördag: dressyr-kickoff på Ubrk för Frasse
Söndag: P&R på Ubrk, LC:1

galopp på banvallen

Det stod på schemat idag. Tog pelhamet och han accepterade det bättre än förra gången iaf. Han tog mycket bättre stöd idag även om han släppte bettet emellanåt. Det var en angenäm känsla att kunna galoppera och sen bara tar en lätt förhållning för att sakta in/ bryta av till trav. Jag hoppas på att kunna byta tillbaka till något av mina vanliga bett om några veckor igen.
I morgon blir det blandat uteritt och lite hoppning. Tanken är då bommar före och efter hindret och lyssnar han inte ändå så blir det halt. Återkommer hur det gick.

en liten filmsnutt från löshoppningen, hindret ligger på 1.25m 

fullt ös medvetslös

Ungefär så kan man beskriva dagens rundor.
Sammy var pigg som tusen redan innan jag hoppade upp men det gick bra att rida fram till första klassen iaf. Han kändes väldigt fint även om han låg på en del. När vi började hoppa fram blev det lite fart på honom men då framhoppningen var i den lilla manegen märktes det inte så tydligt.
Väl inne på banan började det rätt ok över ettan och tvåan men sen gick det fortare och fortare. La en volt innan sjuan och då var han jättefin och lydig men så snart jag styrde på hindret så bara drog han igen. Vi fick även med oss en bom så 8 fel totalt (inga tidsfel trots volten, detta säger en del om tempot).
Tanken inför andra klassen var att galoppera fram mer så han var lite mer välrastad. Han kändes lika fin nu men drog även igång flera mindre bockningar, inget han brukar göra men jag tror det beror på en del vårkänslor, ökat kondition och styrka samt att han kan röra sig ännu bättre med pessoan. Jag hade iaf inga problem att sitta kvar, greppet är det inget fel på.
På framhoppningen var han mer sansad och det började även rätt lugnt på banan. Han tog dock av något stort på tvåan så jag tappade tyglarna och styrde förbi trean. På't igen och då började han tar bettet igen. Fyran gick ok och även femman men då var det en rak linje med 6 språng till sexan och Sammy böjade satsa för fullt och då valde jag att gå förbi och avbryta ritten.
Det är inte värt att kanske gå omkull eller dylikt för att hästen går i sken runt banan bara för att komma runt. Han är bara 5 år och har många år framför sig.
Nu blir det iaf att träna lydnad hemma så detta inte händer igen.
Det positiva är att han hoppar allt utan att tveka. Även om avståndet blir lite knasigt eller vi kommer sned- han hoppar.
En kompis filmade min andra runda och det ser inte så illa ut som det kändes. Det finns nog hopp för både mig och Sammy.
Nu ska jag vila lite och smälta dagen.
 
Snart drar terräng-träningarna igång igen! :D
 
 

happy

Wohoo, idag red jag äntligen i min fina sadel igen, vet inte ens när jag red i den sist, är nog 1½ år sedan iaf... Den satt iaf som en smäck på Sammy nu efter omstoppningen. Det sa bara 'smack', färdig. Jag kommer ändå använder fårskinnspadden i stötdämpnings-syfte. Stiglädrena köpte jag idag på MyOne och det blev ju i princip samma färg, snacka om tur.
 
Även detta fina schabrack fick följa med hem. Ett dressyr-schabrack som glittrar riktiigt fint i solen, svårt att fånga på bild dock. Detta schabrack kommer jag dock endast rida med när det är speciella träningar. Som t.ex. nästa helg när vi ska iväg till UbRK och Frasse-clinic.
 
Till sist måste jag ju bara berätta om dagens ridpass.
Tanken var att hoppa lite inför lördagens tävling. Det stod redan en bana framma som jag modifierade lite till mig själv.
 
Det blev bara lite checka av så att förhållningarna sitter och just dessa fick jag påminna honom lite om. Sammy var väldigt springigt i början men efter några varv i galopp började han lugna ner sig. Travhoppade räcket längst till höger några gånger i båda varven och sen rullade vi på det även i galopp (då låg det bara på 60cm). 
Fortsatte sen med några språng på muren innan vi började hoppa alla hinder från båda hållen. Det blev lite svängar där man fick rida ordentligt så man kom rakt på hindret och det kändes bra.
Serien längst till vänster bestod av galoppbom-3m-cavaletti-7m-oxer. Började på 85cm och höjde upp till 1m på slutet. Även räcket höjde jag till 1m men det rev vi då vi kom för nära. Gick dock runt direkt och tog serien som han avslutade med ett perfekt språng och därför gav jag mig inte på räcket igen.
Hur kändes han då med den 'nya' sadeln? UNDERBART! Han rörde sig ledigare och började även jobba mycket bättre med att sänka halsen/nacken och höja ryggen. Även min sits blev bättre då jag fick bättre stöd och grepp. Allt känns väldigt lovande nu.
I morgon ska han få en promenad bara. Jag ska även fixa i ordning och packa så jag bara behöver lasta och åka på lördag.
 
/Maddel

sol sol SOL

Härligt väder med massa sol idag igen. Det gillar vi! Sitter just nu och äter frukost på jobbet.
Dagens planer blev ändrade då det inte blir någon dressyr-träning. Som det ser ut nu rider jag ut isf. Klätterbacken upp och ner för att träna rumpan. Goguen åker nog på igen då Sammy gärna fuskar i backarna genom att ta upp huvudet.
Dax att fortsätta jobba nu då.

Den här grabben gör mig så lycklig! 💖

wiiie

Min hoppsadel är färdig och Niklas kommer förbi med en i morgon. ÄNTLIGEN!!! Får dock vänta med att rida i den tills på torsdag då han först kommer på kvällen och jag ändå har dressyr-träning kl 15.
Hur gick det dom senaste dagarna då? I söndags red jag ut med Bettan och hennes Nimbus. Och Sammy var en gnutta olydig och stack en gång i galoppen. Inget vidare bra men nu blir det helt säkert pelham ett tag (red med mitt vanliga 3-delade fullcheek).
Igår red jag lite i manegen (det var ridlektion i paddocken, tyvärr) och passade på att rida med gogue. Frasse tyckte ju att jag skulle använda det nån gång på honom.
Idag fick han vila då jag hade en del att göra. Resten av veckan blir då dressyr-träning i morgon, en kort uteritt och lite hoppning på torsdag, uteritt och lite trim i manege/paddock på fredag och på lördag ska vi till Marks och hoppa 80cm och 90cm. På söndag blir det nog också en uteritt.
 
dessa 2 hål blev då också lagat
 
 

promenad och massage

Igår hände det inte så mycket på hästfrånten utom en promand på drygt 50min med Sammy. Vi gick både till lilla och stora klätterbacken och fy så jobbig det var! Men bra träning även för matte att gå uppför den stora själv. ;)
Idag blev Sammy bortskämd igen då hans equiopat Linea kom och masserade honom. Han fick sig en riktig genomkörare med helkropps-massage och avslutande stretchning innan vi gav oss ut på en kort promenad.
Även i morgon blir det en promenad för oss, fundera på att ta samma runda som igår. Jag ska dock först till Kungälv och hämta hem 'min' hästtransport. Äntligen oberoende av andras och att behova åka iväg och hyra hela tiden. Ska bli väldigt skönt. :D
 
 
efter promenaden igår
 
massage på gång
 
skönt att rulla sig lite
 
 
 
 
 
 

oj oj oj

Ungefär så kan man beskriva dagens hoppträning. Sammy var stark och dragig, vi gick på 3 galoppsprång där det skulle ha varit 4 och det bästa var att jag nästan ramlade av. Vi tar det från början...
Efter att vi hade värmt upp i alla gångarter travade vi på en stor volt och skulle sedan lägger en mindre volt runt ett räcke- med fokus på raka hästar som vänder för ytterhjälperna. Låter enkelt, är dock svårt. Sammy har rätt lätt att flytta bogen i skritt men i trav och galopp blir det genast mycket svårare. Vi fick dock till det till slut även om det var långt ifrån perfekt. Detta gjorde vi då i båda varv och sedan även i galopp.
Sen började vi hoppa och då hade vi endast 2 linjer som var snett igenom båda 2. Första linjen var räcke-räcke med 4 galoppsprång och den andra var plank-oxer med 3 galoppsprång.
I början låg ett räcke och plankan bara på marken så att vi kunde rida igenom stöden utan att hoppa. Vi hoppade räcket i höger varv och sedan hela fyrkanten runt för att hoppa oxern. Efteråt blev även räcket och plankan till hinder och vi hoppade samma en gång till. Sammy fick upp en rätt bra galopp och då kom jag inte till att bromsa upp så vi tog den linjen räcke-räcke på 3 (visserligen jämna) språng. Planka-oxer gick bra direkt med 3 iaf.
Min nästan-avramling kom när jag skulle hoppa oxer-planka: Sammy tog av rätt stort så redan då tappade jag balansen och sen snubblade han även till så jag låg på halsen och höll på att glida av. Som tur är fortsatte han rakt fram innan han saktade av annars hade jag fått markkänning. Det var bara att sätta sig upp och göra om- göra rätt.
Till slut hoppade vi alla linjer från båda hållen så att det blev 2 stora åttor. Här skulle jag verkligen försöka att räta upp mig och fånga upp honom så jag fick mina 4 språng från räcke till räcke. Detta fick vi då göra om 3-4 gånger innan jag faktiskt lyckades.
Som jag skrev ovan har Sammy börjat att bli stark och dragig och halvhalterna/förhållningarna gick inte riktigt igenom. Detta är även en styrke-sak hos mig då jag inte orkar att sitta emot när han blir så och då blir det bara värre. Nästa gång jag rider blir det att nöta övergångar/tempoväxlingar med fokus på snabba reaktioner. Formen får jag strunta i så länge han reagera quick quick. Jag vill inte sitter och hänga i munnen på honom utan han ska reagera på lilla minsta.
Efteråt fick han sina vitaminer och fick sedan gå ute naken ett tag. Jag bytte även hans täcke så nu går han med ett ofodrat regntäcke.
 
 
/Maddel

dressyrträning för Frasse

Idag var det dags för lite dressyrträning igen.
Fokus låg även idag på att han skulle sänka nacken och länga ut överlinjen och då även komma upp mer med ryggen. Det blev mycket voltarbete i trav där jag skulle ställa inåt och jobba på att han verkligen tog hjälperna och släppte efter. Det kändes rätt ok i höger varv men i vänster glider jag utåt och viker mig då i höften inåt för att kompensera, inget bra alls. Detta måste jag jobba på annars blir det inga bra poäng på sitsen. :P
Vi tränade även lite övergånger från trav till skritt där han skulle bibehålla ställningen och jag fick var noga med att han inte slog sig fri. Samma tänk i fattningarna och nån gång fick vi nog till det hyfsat.
På slutet kändes han jättefin och var verkligen eftergiven så jag fick jobba lite med nedsittning och verkligen släppa ner benen. Jag trycker ner hälarna och då spänner jag mig i hela benet och klamrar- inte särskilt följsam sits. Ytterligare en sak att jobba på.
Det är väldigt nyttigt att träna för en domare får jag ju säga.
Nu har jag även anmält oss till 2 lokala dressyr-tävlingar: den 5/4 ska vi till Essunga och starta en LC:1. Och den 19/4 ska vi till Herrljunga och starta LC:2 och LB:1. Jag har inte tävlat dressyr på lokal-nivå innan så det ska bli spännande.
 
/Maddel

GHS och ridning

Jag var så trött igår när jag kom hem så det blev ingen bloggning.
Hur som så var jag ju med Myran på Göteborg Horseshow. Det var jättekul och vi tittade på spännande hoppning. Vi hade dock gärna sett Roffe vinna men en andra plats är inte fy skam heller, han fick ändå mer applåder än vinnaren. ;)
Det blev även handlat lite på mässan. Jag betade av min huvudlista (magplatta, pelham, lädergrimma och BoT-damasker) samt ett transportgrimskaft från min extra-lista. Vad jag inte hittade var delta till pelhamet och ridvantar. Det köpte jag dock igår på MyOne istället.
Passade på att rida ut och testa pelhamet igår med. Sammy verkade inte riktigt nöjd med det och testade lite genom att köra upp huvudet. Det funkade iaf så pass att jag kunde galoppera utan att han försökte springa fortare, dock vågade han inte riktigt ta stöd på bettet heller. Jag krävde inget av honom igår utan han skulle bara vänja sig vid bettet. Sen tror jag faktiskt att han kommer vänja sig och acceptera det. Annars får jag testa nåt annat.
 
Här ett kort på helgens inköp
 
/Maddel

schema vecka 10

måndag: uteritt
tisdag: dressyrträning
onsdag: hoppträning
torsdag: uteritt
fredag: promenad, Sammy får massage
lördag: promenad
söndag: markarbete

De Utvalda

Nästa bok-serie att recensera är "De Utvalda". Böckerna är skriven av Kristin Cashore och är 3 stycken: Tankeläsaren, Monstrets dotter och Hemligheternas rike.
 
I första boken får vi följa Katsa och Po, 2 särlingar med särskilda förmågor. Berättelsen spelar i ett land med sju kungadömen. I dessa kungadömen föds det ovanliga barn med olikfärgade ögon som kallas för särling. Varje en av dessa barn har en speciell förmåga som kan var mer eller mindre användbart. Alla dessa barn tillfaller automatisk kungen i respektive kungadöme.
Katsa och Po ger sig ut för att ta reda på vem som kidnappade Po's farfar och detta leder till att en av kungarna störtas.
 
I andra boken står Flamma i centrum. Hon är det sista mänskliga monstret efter att hennes far har dött. Flamma lever i ett land med monster precis överallt. Ett monster är ett djur som är helt olik alla andra djur. Det skiljer sig från dom vanliga djur genom sin färgsprakande päls som lyser i alla regnbågens färger: leoparder med midnattsblå päls och gröna fläckar, huskatter med illgrön päls och guldfärgade tassar osv. Dessa djur kan även påverka människors sinnen för att locka dom till sig som byte. Ofarligt med en monster-huskatt medans leoparden är snäppet vassare. Redan i den här boken börjar berättelsen vävas ihop med bok ett.
 
Den tredje och sista boken följer den 18-åriga drottning Bitterblue. Denna bok spelar 8 år efter den första och det var hennes far som är den störtade kungen. Bitterblue försöker fortfarande att ena riket men stöter hela tiden på motstånd efter hennes fars hemska terrorvälde. Hon får hjälp från oväntad håll och hemligheter börja avslöjas för henne. I slutet av boken går alla 3 böcker ihop och blir till en berättelse.
 
Detta är en serie jag redan har läst en gång och just nu lyssnar jag på den igen då jag tyckte den var så bra. 
Det händer nåt hela tiden och jag fick aldrig tråkigt eller tyckte att det blev segt att läsa. Allt flöt på väldigt bra och då blir det lätt att läsa/lyssna.
 
/Maddel

Göteborg Horse Show

När ni läser detta är jag på GHS. Jag fick oväntat en biljett av Myran till idag men tyvärr av den tråkiga anledningen att Lena är sjuk och inte kan följa med. Är glad för biljetten fast så är det ju väldigt tråkigt för Lena att var sjuk. Krya på dig nu!
Hur som så har jag en liten handlingslista som jag tänkte beta av: en hopp-platta i brun och 130cm (sadelstropparna på min Pessoa-sadel är kortare än på min Bates så jag kommer inte få på hans 120cm gjord), ett 3-delat baby-pelham i 12.5cm, BackOnTrack arbetsdamasker i storlek L och sedan även en lädergrimma i storlek full. Transportgrimmskaft och ridvantar kommer jag nog också köpa.
Det ska bli kul att se dagens klasser. Det är några år sedan att jag var på showen. Förra året var jag bara på mässan och då köpte jag inte ens nånting. Det var ändå kul att bara gå runt och titta.
 
Ha det så länge
/Maddel
RSS 2.0