GHS 2016

Då var GHS och världscup-finalen över för i år och det var imponerande att se Steve Guerdat rida och vinna på det sättet han gjorde. Nolla rakt igenom och en välförtjänt seger.
Innan finalen drog igång gick vi (Bettan, Myran och jag) runt på mässan. Jag hade en liten lista på saker som jag tänkte köpa men det blev bara ett schabrack och ett v-format pannband.
Ni får, som vanligt, hålla tillgodo med mobilkort. Detta medför då att bilden inte är rättvis... Oj oj, manen måste verkligen ryckas och det är tur att vi får göra mer nu så att magen tränas lite också.
Lite bling på pannbandet var ett måste liksom ;)
Nu är vi iaf redo för årets tävlingssäsong och den startar 7/5 i Essunga med en LC:2. Klubben jag tävlar för i år igen är Ulricehamnsbygdens Ridklubb.
Med detta sagt är det dags att berätta om dagens ridpass: Vi red först ut en sväng med lite klättring för att avsluta i paddocken där jag red lite serpentiner. En ny favoritövning som jag såg på FB- man rider in på den första bågen och bryter av till skritt (eller trav om man gör det i galopp) på kvartslinjen för att kommer fram i trav (galopp) igen efter medellinjen. Detta gör man tills man är vid andra kortsidan. Beroende på ridbanans storlek OCH hästens utbildning kan man göra allt mellan 3-6 bågar. Säkert fler om man har en riktigt välskolad häst men då börjar man närmar sig halvpiruetter i bågarna och det känns lite överkurs. ;)
Sammy var iaf fin och gjorde det bra i både trav och galopp. Denna övning är ett bra sätt att få koll på övergångerna samt rakriktningen. Jag fick samtidigt träna på att var mer föjlsam i avsaktningarna från galopp där jag har stora problem. Men skam den som ge sig, det kan bara bli bättre.
Nu är det snart dags för mig att gå till sängs.
Ha det
/Maddel

häst gånger 4 på 2 dagar

Så kan man summera lördagen och söndagen.
Igår var jag ute med Sammy i sällskap av Bettan och Nimbus. Vi red en av favoritrundorna där vi även tog en liten galopp. Sammy skötte sig super medans en annan häst tyckte det var lite väl kul. ;)
 
Efteråt blev det dressyr-träning för Myran och jag fick rida fina Talisman igen. Jag red först igenom LC:2 för henne då det är det programmet jag tänkte rida med Sammy nästa gång vi ska iväg. Det gick väl rätt ok men jag hade inte riktigt fått igång galoppen på Talisman. Efter lite byten och diverse andra övningar var det mycket bättre och en bättre känsla igenom programmet infann sig direkt med. Sedan blev det lite mer bytes-träning men jag avstod från serie-bytena då jag kände att jag inte hade tillräckligt bra koll änn och förmodligen hade varit för långsam i min hjälpgivning. Talisman är en väldigt rolig häst att rida, speciellt när man får igång honom och verkligen mellan hjälperna. Jag gillar att rida honom och det det gärna oftare.
 
Idag hade vi dressyr-tävling i stallet och Myran och jag tränade innan för domaren aka Frasse. Sammy fick var med för första gången på många månader och kändes lite små-taggad.
Vi tränade egentligen bara på en enda sak men det gav oss huvudbry så det räckte och blev över- rida genom hörnet och bibehålla ställningen på långsidan för att sedan gå in i volten och avsluta långsidan med bibehållen ställning. Låter enkelt, är det INTE! Att det ska var så satans svårt att mjukna/släppa efter på innertygeln?!? Sammy blev väldigt fint av denna övning när jag väl drev med innerskänkeln till yttertygeln och slutade att plocka med innerhanden. Vi red övningen i både trav och galopp och det var svårare i höger-varv för oss. Detta är inte så konstigt då skadan satt i höger framhov. Allt i allt är jag väldigt nöjd med träningen och speciellt Sammy som känns väldigt fin trots att vi inte har jobbat ordentligt så mycket sen igångsättningen.
 
Till slut anmälde jag mig lite spontant till tävlingen och det blev LC:1 på Talisman. Han var redan uppvärmd då han redan hade gått en klass så det var bara att få igång galoppen och sedan var vi redo.
Allt kändes jämn och fin och bortsett från att han gick på 4 spår typ i första fattningen då jag tog i för mycket med ytterskänkeln blev det inga större missar och vi slutade på 67%! Första gången överhuvudtaget att jag rider något program över 60% så jag är mer än nöjd. Kul att få starta en så pass välutbildat häst och inte bara min lilla odåga. ;)
Här några bilder från dagen (procenten på protokollet stämmer inte!)
 

dags att väcka upp bloggen igen, eller?

Då ska vi se om jag kan hålla blogg-modet uppe denna gången. 
Det går framåt med Sammy nu iaf. Vi var på Ale den 14/3 igen där han blev omskodd fram samt kollat av vet angående hälta. Han är helt ren och har varit så dom senaste besöken så det är bra. Sedan har den opererade delen av hoven vuxit ner rätt bra så hela hoven är i princip stabil nu- bortsett från en hårfin spricka som går hela vägen upp till kronranden. Denna sprickan kommer han förmodligen alltid att ha då han har en liten påverkan i själva hovbenet. Detta betyder då att han, som det ser ut just nu iaf, alltid behöver skor fram.
Annars får vi utöka travandet till 2-3 gånger 5-10min varje dag och jag får även börja galoppera lite smått. 
Sammy är pigg och glad som vanligt och tycker det är kul att få komma ut och göra lite mer nu igen. Han känns även väldigt fin när jag jobbar honom på banan. 
Fördelen med denna långa igångsättning med myyyyycket skritt är att jag har jobbat honom mycket lång och låg och detta har gett effekt. Även om han fortfarande gärna höjer huvudet så är han nu största delen av passet lägre i nacken samt att övergångerna är mycket bättre- han slår sig inte fri längre. Nu gäller det att behålla samma tänk och jobb även i galoppen.
Vad händer i helgen då? Påsk och långhelg står på schemat och den är fullspäckad med häst, så klart.
Idag ska jag hjälpa en bekant att köra sin häst till Tokarp för privatträning. När vi är färdig med det ska jag rida ut på Sammy.
I morgon har jag en privat-träning för Myran och då ska jag rida Talisan. Dressyr står på schemat och Myran lovade mig en sak efter förra träningen så vi får se om jag sköter mig tillräckligt bra och får göra det. ;) Jag återkommer angående detta. Antingen före eller efter ska jag även rida ut med Sammy igen för på söndag ska vi träna dressyr för Frasse! Can't wait.
Och på måndag då? Sammy får vila för Myran, Lena och jag ska drar till GHS!!! Det ska bli riktigt kul. Jag  lite grejer som jag vill shoppa så jag får se vad jag hittar.
Nu är det dags att avrunda lite.
Bjuder på ett kort som Myran tog på Sammy för ett tag sedan. Han jobbar självmant lite lång och låg ;)
Jag fick agera lite ridlärare och rida ut med Myrans onsdags-barn. Sammy tyckte det var lite jobbigt att behöva gå och trava så långsamt men nyttigt för honom.
 
Ha det så länge
/M
RSS 2.0