hästbytarlektion nr 2

Igår var det dags f'ör andra passet med TTTR och även denna gång bytte vi hästar. Temat var igen att kunda rida varje häst i form i skritt och trav och behålla formen i övergångerna.
Jag började på Repooc Ecila, ett halvblod på ca 160cm som jag har ridit flera gånger, speciellt i hoppning. Trevlig grabb som dock tyvärr var lite ojämn så han fick gå ut i hagen rätt fort och jag bytte till Tiara, ett litet halvblod på hela 148 cm. ;) Jag tror det är 5 år sedan jag red henne 1 gång på en provlektion. Jag hann känna in henne lite i både skritt och trav innan det var dags att byta men det lilla kändes ändå rätt ok. Hon har en tendens att bli för snabb i sin takt så jag jobbade med att sänka takten så hon kunde behålla formen. Detta funkade rätt hyggligt och jag tror att det hade gått ännu bättre med lite mer tid.
Nästa häst på tur var Naxos, en tysk ridponny som jag red 1 gång för 2½ år sedan- och det gick åt helvete. Jag ramlade av 2 gånger i loppet av 10 min och efter andra avramlingen hoppade jag inte upp igen. Myran tyckte dock att jag skulle rida honom och få en revansch och den planen gick hem.
Ryttaren innan mig hade redan gjort ett bra förarbete så han kändes väldigt trevligt nästan från start. Jag fick till en bra arbetsform på honom och kunde även lägga ner honom i formen. I övergångerna var han rätt stadig även om han tippade lite i formen ibland och kom lite bakom hand.
Sammanfattningsvis var jag nöjd igen med hela lektionen. Jag har även en check-lista med saker jag ska få ordning på, just nu är det 2 punkter jag kommer jobba med varje gång jag rider: akta händerna så jag inte trycker ner dom och upp med blicken! Om hästen försvinner under mig så känner jag det. ;)
Nu ska jag checka ut, strax dags för sängen så jag är utvilat inför i morgon och final-dagen på EM i Göteborg.
God natt
/Maddel
 
min snygging står för dagens bild
 

första uppsuttna ridlektionen

Igår var det då dags för den första `riktiga` ridlektionen. Vi red 90 min och hade dessutom flera hästbyten.
Jag började rida Boromir som jag har ridit en del innan sommaruppehållet. Jag trivs väldigt bra med honom.
Dagens uppgift var att rida hästarna i form, även i övergångerna. Jag har lite problem med detta då jag antingen ger lite för mycket eftergift (det glappar) eller är för stum i handen (dragkamp). Iblande lyckas jag med den där gummibands-känslan som man eftersträvar med det blir för sällan.
 
Hur som kändes det rätt ok på Boromir dock var jag lite för stum och drev inte heller tillräckligt vilket resulterade i att han knäppte av lite i nacken. Efter lite lirkande och längning av formen blev det bättre men riktigt nöjd var jag inte.
 
När det blev dags för hästbyte fick jag Indigo, en stor d-ponny som jag inte har ridit innan.
Jag hade väldiga problem med formen i början då han för det första inte tog skänkeln och för det andra inte förhållningarna heller. Efter lite jobb med att renodla hjälperna och att jag längde tyglarna några centimeter blev det en rejäl skillnad. Vi var fortfarande lite ostadiga i övergångerna men överhuvudlag var jag rätt nöjd.
 
Nu var det dags för sista hästbytet och nu blev det Faramir. En guling på ca 150cm som jag inte heller hade ridit förut. Även här började jag med att renodla hjälperna framåt. När han väl tog skänkeln gick det faktiskt riktigt bra direkt. Han är rätt känslig på ett lagom sätt tycker jag. Mycket bättre övergångar men dom kan alltid bli bättre.
 
Idag hade jag en uteritt där jag red Rochallor, ett stort lettiskt halvblod. Det blev en mysig runda med en del trav i lite regn.
 
I morgon är det dgas för TTTR igen och vi har samma tema som igår- dressyrens grunder samt byta hästar.
 
Ha det
 
Uppenbarligen ingen häst men söta lilla Muffins får stå för kortet idag <3
 
 

Fullspäckad schema v 34

I fredags var det dags för andra lektionen för TTTR.
Nu var det dags för målsättning och personliga samtal.
Gruppmålet är att alla tar märke 3. Jag har redan klarat teorin och har även anmält mig till ett märkes-läger så det blir av snart. Tänkte försöka ta märke 4 samtidigt.
Personliga mål jag har:
- rida LA på 60% eller högre
- då jag är riktigt dåligt på att pricka bommar/låga hinder har jag 2 mål i markarbete och dessa är att pricka en bom på marken 8 av 10 gånger samt att kunda rida mellan 4-8 galoppsprång på 21 m
- hoppa bana på 1m-1.10m (har visserligen gjort detta redan med Sammy men det är 1 år sedan snart)
Nu ska det bli spännande vilken häst/vilka hästar jag får. Jag har väl mina aningar men då vi kommer ha hästbytarlektion till att börja med vet man inte vad som händer.
 
Nästa vecka har jag fullt upp varje dag:
måndag- stallnisse från ca 15.30 till 18.30
tisdag- jag har 2 grupper så bör var i stallet 15.30
onsdag- ridlektion kl 18
torsdag- uteritt med 16.45-gruppen
fredag- h&p 16-18 och direkt efteråt ridlektion
 
På lördag och söndag är jag i GBG på EM, vart annars. Jag jobbar dock och kommer stå på framhoppningen. Det ska bli väldigt kul!
Nu tänker jag titta på hoppningen i Strzegom, Polen där våra duktiga svenskar har medaljchans både i lag och individuellt. Heja heja
 
Avslutar igen med några bilder
 
red Boromir upp till betet igen igår
 
I torsdags hämtade jag mina kläder inför EM, det var hur mycket som helst!
 

Nystart som ridskole-ryttare

Här har det ekat tomt ett bra tag nu. Finns många anledningar till detta men största var att jag inte hade någon lust, alls. Nu är väl tanken att börja skriva lite smått igen, mest som dagbok så jag kan gå tillbaka och se hur långt jag har kommit.
 
Det har skett lite ändringar sen senast varav den största är att jag har lämnat ut Sammy på foder. Det kunde dock inte ha blivit bättre då en av mina bästa kompisar tog honom. Att hon dessutom driver ridskolan Stall Tokarp tillsammans med sin mamma och Sammy slapp flytta är bara en stor bonus.
Har jag lagt ridningen på hyllan? Nej, självklart inte. Just nu är jag dock endast ridskole-ryttare samt kommer leda lite uteritter här och där.
Dessutom jobbar jag även lite som ridlärare så jag får tillräckligt mycket häst ändå. :)
 
Ridskolan har precis börjat igen och jag är med i en ny-startat grupp som hetter TTTR- Tokarps Tränings- och TävlingsRyttare. Tanken med gruppen är att vi ska ha var "sin" häst hela året och kommer ut och tävla, inte 'hemma'. Detta är dock inget jag kommer göra utan jag tävlar bara klubb-tävlingarna hos oss.
Vi rider onsdagar och fredagar och det blir både hopp, dressyr, uteritter samt teori. Detta ska bli riktigt roligt, jag är väldigt taggad. 
Igår hade vi första lektionen där vi gick igenom mycket av det praktiska. Mycket info som jag redan hade koll på men ändå bra att höra det igen. Denna lektion var det ingen ridning då.
I morgon blir det ingen ridning heller utan vi kommer sätta mål för var och en samt ett gemensamt mål för hela gruppen. 
 
Några kort får avsluta dagens inlägg.
Ha det
/M
 
rider hem från betet, manen som syns tillhör Boromir, en korsning Knabstrupper/Shire
 
Sammy på Widebäcks där Myran red en dressyr-kurs för Peter Härnstam (jag följde med sista dagen av 3 och det gick fantastisk bra)
 
 
RSS 2.0