motivation: ON

Här har det varit tyst ett tag, anledningen? Bristande motivation. Även om det inte direkt har gått dålig på träningen har det inte heller gått wow. Dessutom blev det flytt än hit, än dit för hästarna och just nu står Sammy på Viared med mindre bra ridmöjligheter. Men men, det är bara att kämpa på.
Förra veckan var vi på höstens första tävling som ägde rum på Brämhults Ryttarsällskap, alltså 'runt hörnet' för mig. Det blev en katastrof-uppladdning med att bilen pajade kvällen innan när jag skulle köra tillbaka Sammy till betet- bakljusen funkade inte och inga ljus (utom höger blinkers) på släpet. Inte bra att köra så i beckmörker. Det löste sig dock med hjälp av Lena och Myran. Carol ställlde dessutom upp och körde mig till tävlingen. Helt ärligt hade jag ingen lust alls och hade lika bra kunnat strunta i denna men då det redan var betalt ville jag inte slösa bort pengarna.
Allt strul leddde också till att jag red som, ja, jag vet inte vad. Inte var det bra iaf. I LB lyckades vi ändå skrapa ihop 60% blankt men LA gav bara drygt 51%. Jaja, rider man som en kratta ska man få betalt efter det.
 
Igår var det dags för tävling i Bollebygd. Veckans uppladdning kunde ha varit bättre- onsdagens träning blev inställd pga sjukdom, i torsdags var jag på en terräng-inspirerad hoppträning som var riktigt kul och även fredagens träning blev inställd, denna gången pga Knud.
Jag kände mig ändå lite bättre till mods än veckan innan, trots att det var riktigt höstväder där sol, regn och blåst avlöste varandra om vartannat. Värmde upp med fokus på övergångar och det är nog denna värmning jag ska hålla mig till- 20 skritt-halt, 20 trav-skritt, 20 galopp-trav. Därefter några trav-halt och även igångsättningar med fokus på min följsamhet så han inte slår upp huvudet som är mitt största problem.
Hur som flöt LB:n på utan några större missar, en gång hoppade han till i traven och tog ett halvt galoppsprång och en annan gång blev det ett avbrott i galoppen genom hörnet men annars flöt allt på och vi landade på hela 65,714%!
Poängfördelningen blev som följande: 1 x 5; 6 x 6; 9 x 6,5; 7 x 7; 1 x 8. Rätt ok siffror kan jag tycka. 8:an fick vi på den första trav-volten, som är i höger varv alltså Sammys svårare varv! Jag är extra nöjd med att jag fick en 7:a på sitsen. Det har varit ett litet bonus-mål för mig då jag hittills inte har fått högre än en 6:a
Inför LA:n blev det en kortare värmning då han bara stod max 30 min emellan klasserna. Även här blev det först lite övergångar men jag la även till galopp-skritt och skritt-galopp samt skänkelvikningar. Känslan var inte lika bra innan det var dags att gå in på banan. Jag överraskade dock mig själv genom att jag höll ihop det hela rätt bra och vi landade på 63,472%.
2 x 5; 3 x 5,5; 5 x 6; 12 x 6,5; 6 x 7; 1 x 8 blev fördelningen. Även denna 8:a fick jag på en volt dock på den andra galopp-volten denna gång.
Nästa tävling är först om 2 månader (det kommer var lite p&r's under tiden) så nu är det träning som gäller. Det jag nu behöver lägga lite extra-träning på är- längningar/mellantempon i både trav och galopp (svårast har jag för traven) samt skänkelvikningar där det denna gången blev en 5:a på den första och en 6.5:a på den andra, som ju ändå är rätt ok men jag vill och vet att vi kan få upp poängen där.
Idag blir det till att rida ut en sväng med Sammy. Blir nog endast skritt då jag inte har hittat någon bra väg ännu. Kanske blir den vägen jag tänkte till grusväg så man kan trav och galoppera lite, jag får se.
Senare idag är vi ett gäng som ska titta på VM-finalen ihop på pizzerian i Gånghester.
 
Ställer man upp hästen i uppförslut får jag skylla mig själv att kortet blir konstigt. ;)
 
Ha det
/Maddel

stackars Fiano

... Eller?
Helgen 7./8./9. september var jag hemma i Tyskland och passade då på att göra ett besök på Thürengeti och hälsa på Fiano (hingst f. ´99 e. Fidermark ue. Frühlingsball).
Det blev ju ett himla liv i alla hästmedier, inte bara i Sverige, utan även i Tyskland och jag såg även några engelska tidningar som rapporterade om honom.
Varför? Warendorf ville sälja Fiano då han inte gav några intäckter längre, då passade Heinz Bley, som driver Thürengeti, på och köpte honom. Folk höll på att få slag när dom fick reda på att den stackars hästen skulle släppas ut i en stor flock på enorma vidder och få leva som en... H Ä S T!!!
Herregud, tänkte jag bara, skojar ni med mig? Drömlivet för en hingst ju att få gå med en flock ston och vara just häst OCH hingst på kuppen.
Jag träffade Heinz och frågade lite om hur allt hade gått till och hur Fiano mår. Och han mår toppen. 
Hela övergången var väldigt odramatisk- i början blev han släppt med bara ett fåtal ston i närheten av själva gården för att se hur han reagera på att gå med andra hästar, hur han acceptera staket och även hur han acceptera andra hästar på andra sidan staketet. Detta funkade uppenbarligen för sedan blev han släppt in i en större flock där han är ensam hingst.
 
Lite information vid sidan om: Thürengeti består av 2300 ha mark och varje hage är mellan 10-300 ha stor. Sammanlagt finns det 11 hingstar på området men inte alla används varje år. Hingstarna med stoflock har olika mycket ston, och det kan variera från 5-60 ston. Dom hingstar som inte används just det året går ihop med unghingstarna i en egen flock. 
Fölen tillbringar sin första vinter ihop i stora stallar på gården och till våren släpps dom ut igen och får var vildhästar tills dom är 3.
 
Hur funkar det på vintern? Redan nu körs det ut halm och foder till hagarna då det kan ligga upp till 3m snö på höjderna- svårt att köra dit med flera ton foder och strö. Sedan, när det behövs, kan dom köra dit med snömobil eller dylikt och bara öppna balarna som ligger staplat ut med staketen.
Det finns även vinterfasta vattenställen där rören är nergrävda och även har värmeslinga för att säkerställa att djuren får sitt vatten.
 
Jag vet även att många är oroliga för att det är ett vargområde- just där i området finns det en tik som fick 6 blandras-valpar 2017, av dessa tros dock att dom flesta inte lever längre. Enligt Heinz har han förlorat nåt föl, eller nåt av dom andra djuren som finns där, genom åren men det har inte kunnats bevisa att det var just en varg som gjorde det.
 
Hur funkar det med t.ex. hovvården? När vi hälsade på Fiano hade han kvar framskorna och enligt Heinz´son, som jag tyvärr har glömt namnet på- fyskäms på mig, är det olika. Vissa hingstar klarar av att gå helt barfota, andra är skodd fram och andra behöver skor runt om.
Stona och fölen fixar hovvården för det mesta själv och det funkar endast då dom går på mycket olika underlag så hovvarna självverkas.
Maskkontroll och avmaskning då? Även detta sköter naturen alldeles utmärkt. Pga den stora mångfalden på växter finns det även en stor mångfald av fåglar som mer än gärna tar hand om alla sorters bajs och dess inneboende parasiter.
 
Jag såg även att någon hade skrivit att hon köpte 4 unghingstar därifrån år 2006 som enligt henne var i så dåligt skick att hennes veterinär var med på resan. När jag frågade Heinz om detta tyckte han det var lite märkligt då alla hästar undersöks av en ´Amtstierarzt´ (motsvarar veterinär godkänt av jordbruksverket) och hade hästarna varit i så dålig skick att det var tveksamt om dom ens klarar resan så hade dom inte fått resa/ inte ens blivit såld.
 
Här har vi då Fiano som till dato (8. sep) har varit på plats i 4 veckor. Ja, han har tappat lite hull och muskler- det är en stor omställning från ett liv på box med kraftfoder flera gånger per dag och träning till detta. Men på andra sidan tycker ju många att man inte ska få se ett enda revben på en häst för då är den smal fast i själva verket närmar sig hästar där man inte ser några revben övervikt.
Vi körde in i hagen med bilen och han gick där i lugn och ro och följde ett sto. När han kom för nära och hon slog bakut backade han undan direkt, så han vet fortfarande hur man beter sig som en häst och när ett nej är ett nej.
 
 
Hur kan vissa människor påstå att det hade varit bättre att avliva honom än att få detta liv? Om jag skulle var häst och fick välja skulle jag gärna leva just där.
 
Här ropade jag på honom. :D
 
 
Denna flock består av ston vars föl ska säljas på auktionen denna vecka så dom får lite extra foder.
 
Detta är Uncle Cracker, en Freiberger-hingst som är vit (EJ skimmel, utan genetisk sett är han fux). Jag kan inget om genetik men jag vet att han föddes vit och ni ser även några vita unghästar/ föl i bakgrunden som även dom är född vita, dessa är då efter honom. 
 
Summa sumarum- Fiano mår som en kung med sin flock och tog hela flytten och sitt nya liv med ro. Han vet även hur man beter sig som en häst trots att han inte har gått med andra hästar på många år. Vilket då är ett bevis på att trots att vi avlar fram hästar som står högt i blod och som ska klarar av att gå i sporten så går det ALDRIG att avla bort instinkter och beteenden.
Nästa år kommer jag åka hem över sommaren och isf hälsar jag på hos Fiano igen. Hade väl varit roligt med en liten uppföljning. Jag har även kommit på lite fler frågor till Heinz som jag vill ställa då.
 
Puss och hej
/Maddel





RSS 2.0