pedikyr

Sammy fick vila igår så jag ändå inte hann rida. Hovslagaren kom och utförde lite pedikyr på honom. Glädjande nog har hans hovar vuxit mer än vad dom brukar göra så Jens hade faktiskt något att jobba med. Det blev även 4 broddhål nu.
Idag ska han också vila medans jag har 2 träningar. Först en hopp-special och sedan även en dressyr-special. 

Skoning på g...

hoppning

Idag plockade jag fram lite bommar då jag skulle hoppa lite. Byggde en liten serie på medellinjen- bom 3m cavalatti 3m cavaletti 6,5m hinder.
Värmde upp länge i skritt där jag red på kvartslinjen igen. Flyttade bogarna och rumpan och det gick ännu bättre än igår. Gjorde även lite öppnor och skänkelvikningar. Började sedan trava i stora och små volter. Efter det tog vi galopp i båda varven.
Efter en kort paus började vi hoppa. Började med ett räcke på 70cm som jag tog i vänster varv och sedan direkt i höger. La sen upp bakbommen så det blev en oxer på 80cm. Tog höger varv först och bytte till vänster. Sedan höjde jag frambommen 10cm och bakbommen 15cm så det blev ett stigsprång på 95cm. Tog detta några gånger och till slut höjde jag bakbommen till 1m. 
Sammy skötte sig galant även om jag fick påminna honom emellanåt att det är jag som bestämmer, framför allt tempot. ;)
Jag kände även att jag har börjat få bättre tramp i stigbyglarna i landningen och kanske även en något bättre sits. En bra uppladdning inför helgens terräng-träning.
 
serien
 
Ingen märkvärdig höjd för andra men en tröskel för mig...
 
/M
 

lååång dag

Igår åkte jag hemifrån 4 och kom hem 20.40. Vi hade styrelsemöte på kvällen (är med i styrelsen för Tokarps Ryttarförening nu) och det tog lite tid.
Innan mötet red jag ut en sväng barbacka och det gick väl inget vidare. Sammy var väldigt spänd och det gick knappt att flytta bogarna eller baken då han började konstra direkt. Kände mig lite väl osäker utan sadel så hoppade faktiskt av och gick hem resten av vägen. Från backen kunde jag sen flytta bogarna men det var inte poppis.
Idag blev det ett pass i manegen och han var sig själv igen. Det gick fortfarande lite trögt att flytta bak och fram men mycket bättre än igår iaf. Dagens höjdpunkt var en klockren vänsterfattning från skritt. Duktig pojke! :D
Fick även besök av en bekant som kom förbi med ett täcke jag köpte. Hon känner Sammy också sen han föddes men har inte sett honom på ett tag. Jag fick mycket beröm för honom.
I morgon får det då bli uteritt då det inte blir någon dressyr-träning. Tänkte att han kan få sträcka lite på sig på banvallen, får se lite hur underlaget är.
Nu ska jag strax gå och lägga mig, behöver kommer ikapp med lite sömn.
 
/M

schema vecka 5

måndag: uteritt barbacka
tisdag: markarbete
onsdag: dressyr för Frasse? uteritt om inte hoppning
torsdag: uteritt barbacka
fredag: vila
lördag: Grevagården och inomhusterräng-träning
söndag: samma som lördag
 
Ge mig sommar, NU!
 
 

markarbete

Det blev ingen ridning igår, jag var inte ens i stallet. Erbjöd mig att jobba lite då det var mycket att göra i fredags. Och visst blev det jobb, nämligen från 5 till13. Åkte hem efteråt för att sova lite (jobbade drygt 51h på hela veckan) och hade tänkt att åka till stallet sen. Vaknade efter 1½-2h och var fortfarande helt förstört, typ. Så istället för att riskera ett dåligt pass passade jag på att vila upp mig ordentligt.
Det blev lite markarbete idag istället. Tog bara fram 3 cavaletti som jag ställde upp på medellinjen så att dom gick att hoppa från långsida till långsida.
Skrittade först fram en sväng ute innan jag gick in i manegen och började jogga fram. Red mycket på kvartslinjen och tränade lite på halter från skritt och sen raka övergångar från trav till skritt.
I början flöt han lite hit och lite dit men sen blev han rakare. Värmde sen i galopp några varv på kvartslinjerna innan han fick pusta ut lite.
Började sedan med att hoppa cavalettin i mitten på en stor volt. Bytte varv efter 2-3 språng och tog några språng i andra varvet med. Innan har vi haft svårt med att landa i högergaloppen men det var inga problem idag.
Gick sen över till att hoppa 2 cavaletti på volten som till slut blev en åtta så att han fick byta galopp över mitten-cavalettin. Från höger till vänster var inga problem alls men tvärtom blev lite svårare. När vi fixade även detta blev det en kort paus innan jag gick på sista övningen- hoppa allt i serpentiner.
Vi började i höger varv och det gick rätt ok. Det blev då 4 serpentiner varav den första och den sista var lite mindre så Sammy fick jobba lite igenom svängen. Galopperade hela långsidan ner (vi kom då ut i vänster varv) och gjorde allt en gång till. Det blev nästan perfekt, bara ett byte där han hamnade i korsgalopp men rätade sig själv. Där avslutade jag och joggade ner honom och skrittade av honom ute också. 
Jag är väldigt nöjd med passet. Han var pigg och framåt men lyssnade ändå på mig. Självklart har han tappat lite styrka pga vilan men inte så farligt. Nu taggar vi för nästa helg. Inomhus-terräng på Grevagården. Wiiie!
 
Dagens övning
 
/M

new in

I onsdags beställde jag faktiskt muckboots till mig. Har hört mycket gott om dessa och då mina vinterridstövlar läcker in lite grann så kände jag att det var dags att investera i riktiga stövlar. Har dom på mig just nu och dom känns väldigt sköna. :D
Köpte även en jättefin tröja på Maxi som är i funktionsmaterial. En tunn tröja tyvärr så det blir först till våren jag kommer använda den. Färgen stämmer inte riktigt, den är mörkare i verkligheten. Jag gillar faktiskt att blanda neutrala plagg med starka färger. Inte pga att det är "inne" just nu utan helt enkelt för att det känns rätt.
 
Denna modellen på bootsen blev det. Ska bli spännande att testa dom i stallet i morgon.
 
/M

vilodag

Idag fick Sammy bara skrota i hagen. Kollade bara snabbt över honom när jag hjälpte en annan att hämta en häst.
Blev lite tjöt med Lena och Ulf över en gott sallad och en semmelwrap. För ni har väl inte missat att vi gör dom hos oss nu? Finns ett radio-inlägg på P4 Sjuhärad samt en artikel på nätet på BT.
 
Semmelwrap
 

uteritt i snön

Det blev en härlig ridtur på en pigg och glad Sammy idag. Vi kom utan problem från gården fast jag var tvungen att påminna honom att verkligen gå framåt när vi lämnade paddocken. Han segade som bara den.
Idag tog vi även lite galopp och som jag har längtat! Finns det något mysigare än att galoppera i snön? Knappast. Hur som satt alla fattningar perfekt idag. Direkt när jag la skänkeln fattade han rätt galopp på fläcken. Nöjd matte. Det blev 4 fattningar exakt, 2 höger och 2 vänster. Dom 2 sista galopperna blev han väldigt på och la sig en del i handen men det är bara att jobba på. Han tyckte iaf det var kul att få sträcka lite på sig igen. Vi klarade oss även utan bocksprång. Jag är väldit glad att han inte är den typen som bralla loss direkt.
 
Tänkte även försöka att ta kroppsbilder på honom ca en gång i månaden. Har tänkt det länge men det har aldrig blivit av. Idag passade jag på och lånade Myran snabbt så hon fick knäppa några kort.
Som ni kanske ser tycker Sammy att det är rätt tråkigt att stå modell. Och sen ska jag nog komma ihåg att ta med mig min riktiga kamera nästa gång och även fota i dagsljus utomhus. Det blev lite suddigt med mobilen och manegebelysning.
 
/M
 

Vill du inte gå framåt...

... så får du backa. Ungefär så var mina tankar idag när Sammy vägrade att tar ett enda steg framåt så snart vi hade lämnat paddocken. Alltså var det bara att vända honom och backa- i uppförsbacke. Detta tyckte han var as-jobbigt, så klart, och efter några steg vände jag igen och då gick det alldeles utmärkt att gå framåt. ;)
När han väl var igång åt rätt håll pinade han på i frisk tempo. Idag mötte vi ingen räv men däremot plogbilen (som var en traktor) och den var läskig! Som tur är stannade föraren så jag kunde i lugn och ro lotsa förbi Sammy. Det tog några minuter då han stannade, backade, försökte vända osv men till slut smög han förbi och vet ni vad? Han överlevde. :D
Det blev en längre runda än igår med lite mer trav och den långa klätterbacken upp. Inget att leka med när man rider barbacka och hästen dessutom försöker kasta sig uppför. Det sved rejält i låren när vi kom upp.
Kände idag skillnad när jag travade iaf. Vågade mig på längre sträckor än igår samt red lite mer framåt. Speciellt efter backen kom han ner mer med nacken och ryggen kom upp så det var lättare att sitta på honom. Jag kände även väldigt tydligt när jag inte satt mitt på. Detta kommer nog bli bra. Tänkte försöka att rida barbacka iaf en gång i veckan. Och även rida lite mer utan stigbyglar.
I morgon blir det uteritt och Myran ska följer med. Ska bli skoj.
 
Avslutar med ett kort på Sammy precis innan han får gå ut i hagen igen.
 
/M
 

barbacka-tur

Som planerat red jag ut en sväng barbacka på Sammy. Det blev lite klättring och lite trav. Han skötte sig toppen utom det vanliga problemet på gården: han vill inte riktigt gå ifrån och bockar lite samt lättar lite fram och försöker även vända. Något obehaglig när man inte har någon sadel men så snart vi har tagit oss förbi huset där Lena bor så traska han bara på. Knas-häst.
Idag mötte vi en räv som sprang flera gånger över vägen ca 15m framför oss. Sammy tyckte det var en konstig sak men fortsatte gå iaf.
 
Nyfiken på smaken?
 
/M
 

schema vecka 4

måndag: promenad + lösgalopp
tisdag: uteritt (barbacka) skritt + trav
onsdag: samma som tisdag
torsdag: uteritt, alla gångarter
fredag: vila eller promenad
lördag: markarbete vila
söndag: uteritt, alla gångarter markarbete
 
 
/M
 

wow, ett inlägg

Jag känner att det är dags att börja skriva lite inlägg igen.
Har inte haft tid eller ork eller motivation på ett tag men nu börjar det klia lite i fingrarna.
Sammy har haft drygt 3 veckor vila och jag tänkte börja rida i morgon igen. Då han går på lösdrift samt att jag har promenerad, tömkörd och lösgalopperat en del under tiden behöver jag inte skritta igång först. Kommer ett inlägg med hans veckoschema.
Både igår och idag klippte jag honom också. Tänkte egentligen klippa hela honom igår men min helt nya maskin brakade ihop efter drygt halva hästen. Skickade den tillbaka som reklamation idag så vi får se om det blir lagning eller en ny.
Efteråt gick vi en liten promenad och sen fick han lösgaloppera i manegen- och detta är något som han tycker är fruktansvärt tråkigt! Jag får driva på honom som bara den att han galopperar men han föredrar att trava. Gav mig efter typ 8min.
Innan jag gick på promenad sa Myran att jag hade en liten present i min bil och så klart var jag nyfiken och var bara tvungen att kolla vad det var. Blev jätteglad då hon hade gjort en teckning, eller snarare ett collage med flera små teckningar, av Sammy. <3
 
Nu ska jag avrunda lite och titta på 2 avsnitt Grimm innan det är läggdags igen.
 
/M
 
RSS 2.0